Wakker Dier heeft een procedure aangespannen bij de Amsterdamse rechtbank na een WOB-procedure over de campagne ‘Iedereen doet wat’. Het Rijk heeft belangrijke documenten achtergehouden, volgens Wakker Dier.
In de langlopende campagne ‘Iedereen doe wat’ die in september 2019 van start ging krijgen mensen tips voor het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. Van het dak isoleren, de fiets en trein pakken in plaats van de auto tot tweedehands spullen kopen.
Kritiek op campagne
Direct na de start van de campagne barstte de kritiek op de campagne los. Hoe kan het, vroegen veel mensen zich af, dat ‘minder vlees eten’ volledig ontbreekt in de tips van de campagne?
Ook Wakker Dier legde die vraag voor aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het leidend departement voor de campagne. Het deed daarvoor begin december 2019 een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Begin augustus 2021 kreeg het de documenten binnen, 100 pagina’s aan e-mails, onderzoeken en verslagen.
Daaruit blijkt dat het onderwerp ‘minder vlees eten’ voor de lancering door het ministerie van LNV werd geschrapt, maar wordt niet duidelijk waarom dat is gebeurd.
'Gevoeligheden voor sector'
In de correspondentie van ambtenaren wordt gesproken over ‘een politiek erg gevoelig onderwerp’, ‘dat ons eerste concept wellicht gevoeligheden voor de sector bevatten’ en ‘we willen niet expliciet minder vlees communiceren’.
Maar een concreet antwoord is niet te vinden in de documenten, terwijl die informatie er volgens Wakker Dier wel moet zijn, maar niet beschikbaar is gesteld. Bovendien is een aanzienlijk deel van de informatie uit de wel toegestuurde pagina’s weggelakt.
De stichting heeft beroep heeft aangetekend bij de rechtbank Amsterdam om het Rijk te dwingen alsnog alle informatie over te dragen.
Heel goed dat Wakker Dier aan de bel trekt. Dat de WBO 9 maanden op zich laat wachten is een schande voor een openbare democratie.