Premium

Tony's Chocolonely 'strooit goed' en meer campagnes

Ook Gamma, Ziggo, Netflix en dagblad Trouw lanceren opvallende campagnes.

De wildplakcampagne van Tony's Chocolonely.

Tony's Chocolonely adviseert: 'Strooi goed!'

Tony's Chocolonely heeft gedurende de Sinterklaasperiode een oproep aan de Nederlanders: 'Strooi goed!'. Achter al het 'chocolekkers' in deze tijd schuilt namelijk een bittere realiteit, aldus het activistische chocolademerk.

'Nog altijd worden cacaoboeren op grote schaal uitgebuit en systematisch onderbetaald.' Het is de reden dat het B Corp-bedrijf vanaf vandaag te zien is met een nationale wildplakcampagne om 'chocofans' te motiveren mee te doen met 'goed strooien'. Tony's: 'Geniet van onze Sint-chocolade, en zorg dat boeren ervan kunnen profiteren. Zo maken we samen hopelijk een einde aan uitbuiting in cacao.'

De campagne is naast diverse outdoorplekken in de grote steden te zien in displays in supermarkten en via online video. Waar de vorige outdoorcampagne van Tony's nog werd ontwikkeld door reclamebureau Buutvrij, tekende nu Persuade voor concept en creatie.

Bibianne Roetert, marketing manager bij Tony's: 'We werken al twintig jaar met ons eigen creatieve inhouse-team. Maar nu we meer groeien, kan ons team wel wat hulp gebruiken en roepen we steeds vaker de hulp van lokale bureaus in. We kiezen per vraagstuk welk bureau het best past. Voor de Sint-campagne is dat Persuade, voor de karamel-zeezout-campagne was dat Buutvrij. Maar ons eigen team blijft de creatieve ruggengraat van het merk.' Michiel Rijshouwer van Persuade vult aan dat het beslist geen one off betreft. 'Er komt nog veel meer aan', zegt hij. 

Tony's: 'Op dit moment werken er 1,56 miljoen kinderen illegaal op cacaoplantages en is cacaoproductie voor een derde verantwoordelijk voor de grootschalige ontbossing die plaatsvindt in West-Afrika. Armoede is hiervan de belangrijkste oorzaak. Wij willen laten zien dat het anders kan. Daarom zijn de cacaobonen in onze chocolade ingekocht via onze samenwerkingsprincipes. Dat betekent onder meer dat cacaoboeren direct en voor de lange termijn een hogere prijs betaald krijgen voor hun traceerbare bonen en Tony's ze ondersteunt met de productiviteit en klimaatbestendigheid van hun plantage.' 

De idealen van Trouw

Trouw is er voor mensen met idealen. Dat is de boodschap van de merkcampagne van de landelijke krant met filosofische inborst. De campagne (bij Trouw inhouse ontwikkeld) wordt breed uitgerold: op televisie, radio, social media en in print. 

In de campagne presenteert Trouw zichzelf via drie korte video's met daarin klimaatjournalist Maarten van Gestel, chef religie en filosofie Marije van Beek en columnist Abdelkader Benali. Het is de bedoeling dat zij de kijker 'houvast bij belangrijke (levens)vraagstukken' geven. 

Trouw wil zodoende benadrukken dat de krant lezers helpt om met 'verdiepende kwaliteitsjournalistiek, een optimistische grondtoon en oog voor de immateriële zaken' de wereld beter helpt te begrijpen. 

Karel Smouter, hoofdredacteur Trouw: 'De wereld is niet zwart-wit en Trouw heeft de waarheid niet in pacht, ook al streven we ernaar zo objectief mogelijk ons werk te doen. We bieden ruimte aan verschillende perspectieven en invalshoeken, en de campagne moet dat duidelijk maken.'

Er is ook een campagnepagina.

De nieuwe 'bundel' van Ziggo en Netflix

Ziggo en Netflix introduceren gezamenlijk een nieuwe 'bundel' waarin live sport en entertainment moeten samenkomen. De bundel combineert Netflix, bekend van series als Wednesday en sportdocumentaires als Beckham, met Ziggo Sport Totaal, dat live sport uitzendt van zo'n 500 wedstrijden in onder meer Europees voetbal. 

'Met deze bundel brengen we een totaalervaring die sport-, film- en serieliefhebbers zal aanspreken', aldus VodafoneZiggo. 

In de begeleidende reclamecampagne staan 'alle soorten fans' centraal. Zo zien we Ziggo-commentator Sierd de Vos genieten van Squid Game en schakelen andere kijkers tussen sportwedstrijden en series. De centrale boodschap: de bundel is er voor álle fans. 

De campagne, die is ontwikkeld door bureaus One Nil en Aanstekelijk, wordt uitgerold op televisie, radio en via online video. 

De 'EHBI'-toolkit van Gamma

Gamma presenteert de campagne 'Isolatie op locatie', waarbij met een 'EHBI-toolkit' de consument wordt aangespoord om zelf een start te maken bij het isoleren van zijn of haar woning. De campagne is ontwikkeld door VML (voorheen Wunderman Thompson) in samenwerking met Team5PM. 

De Eerste Hulp Bij Isoleren-toolkits werden recent op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek uitgedeeld in één van de slechtst geïsoleerde provincies van het land, namelijk Overijssel. 

De boodschap dat een gemiddeld huishouden tot 15% kan besparen op het energieverbruik moet aansluiten op het doel van de Nationale Klimaatweek om bewoners, bedrijven en gemeenten zich met verschillende initiatieven te laten inspannen voor een beter klimaat. In de campagnevideo gaat Martijn, 'duurzaamheidsadviseur' bij Gamma, langs bij een aantal mensen die relatief veel moeten stoken om hun woning warm te houden. Met radiatorfolie, -ventilatoren en tochtstrips gaan zij vervolgens zelf aan de slag met het isoleren van hun huis. 

Laurens Miedema, manager marketing & communicatie Gamma: 'We hebben sinds kort in elke bouwmarkt een duurzaamheidsadviseur die klanten gericht kan adviseren op het maken van duurzame keuzes. Ik denk dat veel Nederlanders zich herkennen in de bewoners in de campagne. En het leuke is dat iedereen zegt: ik wist niet dat het zo makkelijk is!'

De campagne wordt via de online kanalen van Gamma uitgerold. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie