Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorlichtingsregels OM te strikt

De nieuwe voorlichtingsregels van het Openbaar Ministerie (OM) zijn onnodig streng. De voorgenomen beperkende maatregelen zijn…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De aanwijzing 'Voorlichting opsporing en vervolging' van het OM is een

related partner content for mobile comes here

nieuwe regeling voor het geven van voorlichting door justitie en politie aan de pers in strafzaken. De minister van Justitie Korthals moet aan de aanwijzing nog zijn goedkeuring verlenen. Het CBP, een onafhankelijk bestuursorgaan dat toezicht houdt op het rechtmatig gebruik van persoonsgegevens, en de voorzitter van het college van procureurs generaal,

J. de Wijkerslooth, gaan 19 maart over de aanwijzing praten. Of dat gesprek iets oplevert, valt te betwijfelen. De Wijkerslooth, de hoogste baas van het OM, liet donderdag al weten dat er niet meer aan de huidige inhoud van de aanwijzing wordt gesleuteld. De aanwijzing is geschreven na het invoeren van twee nieuwe wetten die de privacy van burgers beter moeten beschermen. Het CBP onderschrijft dat belang. Maar de uitleg die het OM aan de nieuwe wettelijke bepalingen heeft gegeven, is in de ogen van het CBP niet juist.

Politie en journalisten verzetten zich tegen de nieuwe voorlichtingsregels van het OM. Volgens de nieuwe richtlijn mogen voorlichters van justitie en politie geen informatie verstrekken die kan leiden tot identificatie van verdachten. Bij gevoelige zaken wil het OM arrestaties pas na twee weken bekendmaken, als de raadkamer van de rechtbank zich over de aanhouding

heeft gebogen. Journalisten, maar ook de politie vinden de nieuwe regels onwerkbaar. Volgens plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen Beuving mist de aanwijzing visie. Justitie richt zich te veel op het belang van de opsporing en de wetgeving, en te weinig op het

algemeen belang. In sommige gevallen is het actief naar buiten brengen van

privacygevoelige informatie nodig om de maatschappelijke onrust te beperken, stelt de hoofdcommissaris. Hij geeft als voorbeeld geruchtmakende moorden. Ook de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzetten zich tegen de nieuwe aanwijzing. Het OM gaat de nieuwe regels gebruiken om zich later achter te verschuilen, meent hoofdredacteur P. Broertjes van de Volkskrant. Vrijdag hebben de CDA-Tweede-Kamerleden Rietkerk en Atsma Kamervragen over de nieuwe aanwijzing aan minister Korthals gesteld. Ze willen weten of de bewindsman gaat instemmen met deze aanwijzing van het Openbaar Ministerie. (Bron: ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in