Super Bowl reclames en het ‘tweede scherm’
Young & Rubicam New York hield dit jaar bij hoe de Super Bowl-adverteerders presteerden op social media-gebied. Wat was de impact? Werd er veel over hen getwitterd, en probeerden ze zelf terug te praten?
En daar komt een leuke lijst uit voort. Wat opvalt: als de commercial niet buzzwaardig is, vergeet het dan maar op het tweede scherm. Maar je verliest zowieso als je helemaal geen link legt tussen je uiting en social media…
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaVandaag wordt op Molblog een interessante discussie gevoerd over welke metrics er nu eigenlijk toe doen als je social media succes wilt meten. Young & Rubicam keek vooral naar Twitter. In totaal werden er 12,2 miljoen 'comments' geplaatst, en dat maakt dit evenement tot het grootste social media-event ooit in de VS gemeten.
Young & Rubicam keek ook of merken enige winst uit al deze comments konden behalen. Daar gebruikte men onder andere Brand Bowl voor, en Hash Tracking. Praatten de merken eigenlijk terug? Slechts een paar...
Uiteraard werd het meest gepraat over de wedstrijd zelf en de twee teams. Daarna kwamen David Beckham (in zijn ondergoed voor H&M) en Madonna. De laatste genereerde maar liefst 32.000 tweets per minuut tijdens haar optreden.
De winnaars:
- H&M De hashtag #Beckhamforhim telde 9,4 miljoen impressies. Het merk zelf twitterde -als 1 van de weinige- tijdens de wedstijd 125 keer.
- Doritos De #crashthesuperbowl hashtag zorgde vooral voor veel engagement bij de consumenten.
- M&M’s: de meeste geliefde commercial van de Super Bowl, zorgde volgens Brand Bowl voor een sentiment van +41 procent.
- Chrysler: De spot Halftime in America. Met Clint. Hier werd ook veel over getwitterd
- Chevrolet: de app Game Time (#ChevyGameTime) deed het erg goed, en Chevrolet deed zijn best om engagement rondom de spot te creëren, 300 eigen tweets op de dag van de wedstrijd. 3000 mensen besloten het merk op Twitter te volgen die dag.
- Madonna: Haar optreden werd flink besproken op Twitter. Het aantal tweets tijdens haar optreden van 12 minuten was evenveel als het aantal tweets tijdens de hele Oscaruitreiking van vorig jaar (die meer dan twee uur duurde).
- Giants/Patriots/NFL/NFL Network: De teams en de organisatie van de Super Bowl kregen veel nieuwe volgers. Zelf zorgden ze ook voor veel interactie op hun social mediaplatformen.
De verliezers:
- Suzuki: Veel gemiste kansen voor dit merk. Plaatste 4 tweets op de dag van de wedstrijd, de hashtag #suzukisuper deed helemaal niets, en het merk vergat ook te reageren op de vele Twitteraars die iets zeiden over het nummer van rapper @50cent, dat te horen was in de commercial.
- Century 21: Plaatste 100 tweets op de dag van de wedstrijd en dat leverde 50 nieuwe volgers op... De hashtag #C21SuperBowl deed weinig en er werd qua social niets gedaan met de mogelijkheden die de commercial bood. Er deden nl nogal wat bekende Amerikanen in mee.
- GI Joe/Battleship/Act of Valor/ John Carter: De commercial zelf zorgde voor weinig buzz, de hashtags werden ook niet opgepikt. Disney gaat het zwaar krijgen met deze film.
- MetLife: Er waren wel twitteracounts, maar schijnbaar onbemand tijdens de dag van de wedstrijd?
- TaxAct: 10 tweets geplaatst, 12 nieuwe volgers. Dit merk gebruikte alleen de #superbowl hashtag, geen hashtag dat naar het eigen merk wees. Engagement bleef vervolgens uit.
Het volledige onderzoek van Y&R is overigens eind februari klaar. Mocht je dat willen inzien, kun je mailen naar Y&R New York (naam en adres staan hier).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid