Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland is in zichzelf gekeerd’

Vergeleken met vier jaar geleden toont de Nederlander weinig lef. En hij is erg in zichzelf gekeerd. Dat blijkt uit het Sanoma…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Nederland wordt volgens de monitor steeds egocentrischer en banger. Dat bleek al bij de vorige meting in 2006 en dat blijkt nu nog sterker. Terroristische dreiging, een politieke moord en het immigratiedebat waren er in 2006 de oorzaak van. De recessie en maatschappelijke gebeurtenissen, zoals de opkomst van Wilders, hebben die gevoelens in 2010 versterkt.

related partner content for mobile comes here

De Nederlander wil niet te veel opvallen, is individueel georiënteerd en wil blijven genieten van zijn leven. "Conformisme, je aanpassen, en het verlangen naar een zorgeloos bestaan kenmerken de huidige maatschappij," zegt Dirk Sikkel, hoogleraar aan de UvA en betrokken bij het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders meer waarde hechten aan relaties en vriendschappen. En dan gaat het niet om het traditionele gezinsleven, dat is juist minder belangrijk geworden.

De Sanoma WaardenMonitor is een wetenschappelijk onderzoek dat communicatie-professionals inzicht wil geven in de persoonlijke waarden van Nederlanders en de waarden die zij toekennen aan media en merken. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Sixtat (Prof. Dr. D. Sikkel). Het veldwerk voor het onderzoek vond plaats van 28 april tot en met 5 mei 2010 op het internetpanel van SSI. De totale steekproef was bij benadering gelijk verdeeld naar mannen en vrouwen. Aan het onderzoek hebben 783 personen deelgenomen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in