Overslaan en naar de inhoud gaan

Onefit: Deliveroo maar dan om calorieën kwijt te raken

Briljant fitness-concept voor consumenten, maar met scherpe kantjes voor de aanbieders.
Miniatuurvoorbeeld
Homepage
© https://onefit.nl/nl-nl
Miniatuurvoorbeeld
Homepage
© https://onefit.nl/nl-nl

Gisteren bestelde ik een wat zware Nasi Rames via Deliveroo. Vandaag train ik die calorieën er snel af via Onefit, het fitness-technologie platform dat als een Californisch vuur Amsterdam en andere grote steden verovert. Voor € 60,- per maand kan ik vrijwel overal onbeperkt terecht voor o.a. fitness, yoga, wellness,  bokslessen en vriescellen. Als ik maar niet méér dan 4 keer per maand dezelfde aanbieder kies. 1x per week fitness en 1x per week yoga, mooi gemiddelde.

related partner content for mobile comes here

Lijkt een briljant concept voor consumenten met helaas scherpe kantjes voor de aanbieders op het platform.

Onefit: de Uber onder de fitness

Uber, AirBnB, Onefit, en Deliveroo. Het zijn allemaal voorbeelden van distributieplatforms met een aantrekkelijk en makkelijk concept voor consumenten. In no time hebben de Apps een plek gekregen op onze smartphone. Deze online platforms minimaliseren het aantal aanbieders in hun categorie tot één (of twee). Alle pizzabakkers en traiteurs zijn namelijk te vinden op platforms als Deliveroo en Uber Eats. Door de eenvoud en kracht van de applicaties hangen leveranciers/aanbieders van thuis-eten, taxi’s  en nu fitness en yoga als hongerige babies aan de zuigfles van de apps. Maar die zuigfles heeft een prijs.

Private label Thai Food?

Het gevaar zit in de machtpositie die de platforms kunnen opbouwen. Niet zo zeer voor de consument, maar wel voor de aanbieders. Als consument bestel ik niet meer bij Thai Ko Chang, bij mij in de buurt. Ik bestel bij Uber Eats. Het winkeltje om de hoek verliest zijn identiteit en contact met klanten. Ze hebben eigenlijk geen winkel meer nodig en kunnen volstaan met een productiekeuken, voorzien van afhaalbalie voor fietskoeriers. Het zijn ook niet meer de klanten van Thai Ko Chang, maar van Uber Eats.

De ‘kleine’ zelfstandigen lijken door hun grote aantal en hun gebrek aan tijd voor en kennis op het gebied van lokale marketing steeds meer in de armen van de platforms te worden gedreven. En in die armen worden ze stevig fijngeknepen. Denk aan de verhalen over de zich een slag in de rondte werkende, onderbetaalde Uber chauffeurs. Loopt de yogalerares hetzelfde gevaar ook bij Onefit?

In mijn buurt zitten twee yogascholen vlak naast elkaar. De eerste is nog niet zo lang open en heeft een aardige klantenschare opgebouwd louter van Onefit-klanten. De yogaschool neemt de ca. 30% marge die ze kwijt is aan Onefit voor lief. Die heeft immers die klanten voor hen gewonnen en dat is best wat waard. Onder andere om die reden heeft de andere yogaschool besloten na een trial niet met Onefit in zee te gaan.

“Dit is mijn matje”

De andere yogaschool bestaat al wat langer en heeft een eigen klantenbestand opgebouwd. Zij zien Onefit als een duur en onpersoonlijk concept. De enkele keer dat ze Onefitters langs kregen, bleek het om mensen te gaan die tegen een schijntje van de normale prijs een les kwamen volgen. Geen band met de docenten, geen band met de andere beoefenaars. “ze gingen zonder te groeten snel op een matje zitten en claimden hun territorium onder vermelding: ‘dit is mijn matje’”, zo meldde de yogaschool.

Maar een ander groot nadeel is dat Onefit een groot “Groupon-effect” heeft : als je meedoet heb je grote kans dat je bestaande klanten overstappen op Onefit en dat je die  klanten plots een enorme korting geeft.  En dat is niet zo’n slimme manier van marketing bedrijven.

Commitment-free

Natuurlijk biedt Onefit voordelen aan de aanbieder van fitness of een klimmuur. Een extra distributiekanaal, lage administratiedruk en flexibiliteit van inzet (als het druk is, zet je Onefit uit). Maar met een enorm aanbod aan activiteiten in Amsterdam, kies je al snel voor wat meer mensen in je ‘winkeltje’. Met Onefit hoeft niemand zich ergens aan te committeren.

Geen vaste activiteit, geen groepje mensen dat op je rekent, geen strenge instructeur, geen marketing-inspanningen, echt commitment-free. Nou ja, alleen een commitment aan Onefit dan……Als consument sta ik te juichen, voor de aanbieder/leverancier voelt het als een (licht) verslavend middel waar ze niet aan moet gaan. Zeker de wat grotere aanbieders doen er goed aan die 30% van Onefit te investeren in eigen vindbaarheid, zichtbaarheid en een makkelijk boekingssysteem.

 

Ilan Roos, merkstrateeg Idephix ilan@idephix.nl

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in