Overslaan en naar de inhoud gaan

European Marketing Confederation: ‘AI vraagt om meer samenwerking tussen afdelingen, duidelijke doelen en passende IT-oplossingen’

In zijn jaarlijkse ‘Marketing Agenda’, heeft de EMC het over ‘Data-driven AI revolution meets brand management’.
AI-gegeneerde AI-wezens
AI-gegeneerde AI-wezens
© European Marketing Confederation (EMC)
AI-gegeneerde AI-wezens
AI-gegeneerde AI-wezens
© European Marketing Confederation (EMC)

De European Marketing Confederation (EMC), de overkoepelende organisatie van ‘alle Nima’s van Europa’ heeft het in zijn jaarlijkse European Marketing Agenda uiteraard over AI. Maar de agenda benadrukt dit jaar vooral dat succes niet alleen gaat om innovatie of traditie, maar om de juiste balans tussen verschillende instrumenten, afgestemd op klantbehoeften en context. Hoewel AI een enorme boost geeft aan marketingstrategieën, leidt oppervlakkige implementatie en interne politiek volgens de EMC vaak tot mislukking van projecten. Dit vraagt om een nieuwe manier van werken, met meer samenwerking tussen afdelingen, duidelijke doelen en passende IT-oplossingen. Hieronder een samenvatting van de strategische focus die de EMC in 2025 voorstaat, waarin twee belangrijke issues: ‘AI als topprioriteit’ en de ‘exponentiële groei van retail media’.

related partner content for mobile comes here

 

AI verdringt digitalisering en merkbeheer van de troon

De strategische prioriteiten van marketingteams veranderen snel, en 2025 markeert wat de EMC betreft een cruciale verschuiving: kunstmatige intelligentie (AI) staat nu centraal in marketingstrategieën. AI heeft de focus op digitalisering en merkbeheer verdrongen, zo blijkt uit een recente enquête onder 1.698 marketingprofessionals.

AI als topprioriteit

Het is geen verrassing dat AI issue numero uno is voor marketeers Europa-wijd. Ook in het CMO Report, de jaarlijkse enquête onder Nederlandse CMO’s, een samenwerking tussen Serviceplan Group en Adformatie, is het AI, AI en nog eens AI dat de klok slaat. De EMC stelt in zijn rapport – dat overigens volledig is volgehangen met de bekende afbeeldingen van AI-gegeneerde cyborgs - dat de inzet van AI voor het eerst op nummer één staat in de strategische agenda van marketingteams. In 2025 noemt 44% van de respondenten AI als topprioriteit, vergeleken met slechts 8% die hyperpersonalisatie als specifiek toepassingsgebied noemt. Landen zoals Duitsland, Portugal en, ja hoor, Nederland, lopen voorop in de toepassing van AI voor marketing, sales en service. Oostenrijk, Zwitserland en Litouwen zijn de laggards hier. Die landen richten zich meer op verkoop- en prestatiemarketing (de ‘lower funnel’).

AI-wezen zoals men zich dat had voorgesteld in de jaren '90 (volgens AI)
AI-wezen zoals men zich dat had voorgesteld in de jaren '90 (volgens AI)

Meer verschillen tussen landen

De focus per land laat opvallende trends zien, concludeert de EMC. In Nederland en Duitsland domineert – zoals genoemd - AI-marketing, terwijl Oostenrijk en Zwitserland meer nadruk leggen op het genereren van omzet en prestatiemarketing. Portugal onderscheidt zich door een groeiende focus op duurzaamheid en ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in marketingstrategieën, wat bij 31% van de Portugese respondenten een prioriteit is.

Retail media: exponentiële groei

Retail media blijft een van de snelst groeiende marketingkanalen. Volgens IAB Europe zal de uitgaven aan retail media in 2024 naar verwachting groeien tot 14,3 miljard euro, een stijging van bijna 36% ten opzichte van 2022. Dit marketingkanaal, dat draait om de inzet van klantdata voor gerichte advertenties, dreigt zelfs traditionele televisie-uitgaven te overstijgen.

Er ontstaan vier belangrijke trends binnen retail media:

  1. Toetreding van niet-retailbedrijven: Ook bedrijven buiten de retailsector, zoals hotels en fastfoodketens, bouwen mediaplatformen om klantdata beter te benutten.
  2. Gebrek aan schaalgrootte: Kleinere netwerken kunnen niet concurreren met grotere spelers en zullen samenwerken of verdwijnen.
  3. Zelfbedieningsplatformen: Adverteerders krijgen meer controle over campagnes via tools voor optimalisatie, targeting en analyse.
  4. Focus op offsite-advertenties: In 2024 speelt offsite-adverteren een grotere rol, waarbij een derde van de adverteerders hier hun budget op richt.

Uitdagingen voor retail media

Ondanks de groei staan marketeers voor grote uitdagingen bij het inzetten van retail media. De gefragmenteerde technologische infrastructuur en strenge privacywetgeving (zoals GDPR) bemoeilijken IT-integratie en datadeling. Daarnaast ontbreekt het aan voldoende gekwalificeerd personeel en effectieve samenwerking tussen aanbieders en adverteerders.

Duurzaamheid en ‘purpose’: beperkte impact

Hoewel duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer aandacht krijgen, blijven deze onderwerpen volgens slechts 2% van de marketingmanagers een topprioriteit. Vaak worden deze thema’s als subonderwerp binnen merkbeheer en strategie behandeld, wat de indruk wekt dat bedrijven duurzaamheid nog niet structureel verankeren in hun beleid.

Andere strategische prioriteiten

Naast AI en retail media zien marketingprofessionals de noodzaak om processen te herzien, vooral door end-to-end management te implementeren. Ook het waarborgen van dataprivacy en compliance blijft een aandachtspunt. Verder passen marketingteams zich aan hybride werkmodellen aan, met nadruk op het welzijn en de bijscholing van medewerkers.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in