Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe het niet, Reinout!

Tweederde van alle overnames draaien uit op een teleurstelling. De beoogde overname van Eyeworks door Time Warner zal in dat rijtje terecht…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Vooropgesteld: ik begrijp het als je dertien jaar keihard werkt en je bedrijf verkoopt. Dat kan. Je bent moe. De markt is competitief. De echte stap naar de wereldtop op eigen kracht is bijna niet te doen. 
Zeker in het geval van Eyeworks lijkt het bod van Warner Brothers, onderdeel van Time Warner, dan ineens aantrekkelijk. Tweehonderd miljoen voor een bedrijf met een omzet van 250 miljoen euro, waar ook nog eens redelijk wat schulden in hangen. Door te verkopen ben je wel ineens klaar. 

related partner content for mobile comes here

De koopprijs is in de verste verte niet de hoofdprijs die Reinouts grote voorbeelden - John de Mol en Joop van den Ende - ontvingen van Telefónica. Endemol draaide toen minder dan een miljard gulden omzet en bleek twaalf miljard gulden waard, 5,5 miljard euro.  Das war einmal. Die tijden komen niet terug.

Maar toch, Reinout, doe het niet! De argumenten vóór een verkoop hebben we in de tv-business talloze malen gehoord. &;Toegang tot nieuwe markten via de distributiekracht van Warner Brothers&;. 
Natuurlijk, die kans is er. De kans is echter groter dat die mooie distributiekanalen nauwelijks open gaan. Omdat andere overgenomen producenten ook hun handel door die kanalen willen duwen.  Eerder namen Sony en Warner Brothers belangen in Tuvalu Media en Blazhoffski, en nam Zodiak het Hilversumse Palm Plus over. 

Allemaal begrijpelijk. En bijna allemaal eindigen dit soort transacties in grote teleurstellingen. Tuvalu staat alweer, zonder Sony, op eigen benen. Het is zo zonde voor de status van de Nederlandse tv-industrie. 

Zijn er echt geen andere manieren om de droom - de wereldtop behalen in de tv-industrie - te realiseren? Moet je dan je echt alles verkopen? Waarom niet strategisch doorschaken totdat het doel is bereikt? We weten allemaal hoe het nu eindigt. Eyeworks gaat als label ten onder en Reinout Oerlemans vertrekt riant binnen drie jaar als creatief directeur. En wellicht koopt hij daarna zijn gekrompen bedrijf terug. 

Denk nog eens na. Ploeter verder. Neem even rust. Bedenk een masterplan. De Nederlandse reclamewereld stelt al zo weinig meer voor. Alles is in buitenlandse handen. Met tv hoopten we bijzonder te blijven. Doe het dus niet, Reinout. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in