Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorm een AI-cultuur in 5 strategische stappen

Luister de nieuwe podcastaflevering van Studio Beeckestijn waarin Sonja Loth je meeneemt in de wereld van AI.
Partner
Beeckestijn Business School

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s op verschillende niveaus binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts.

Podcast-ai-cultuur
Podcast-ai-cultuur

Deze aflevering van Studio Beeckestijn staat in het teken van een van onze meest veelzijdige docenten van Beeckestijn Business School: Sonja Loth. Dit is haar tweede keer in de Studio Beeckestijn-podcast. In haar vorige aflevering deelde ze haar inzichten over Employer Branding & Recruitment Marketing. Sonja’s reis begon met content en social media, maar ze ontdekte al snel haar passie voor AI, dat ze ziet als "the next big thing".

Waarom nu beginnen met AI?

De kloof in AI-kennis binnen organisaties groeit, maar het is nog niet te laat om de stap te zetten. AI-tools zijn nu toegankelijk en betaalbaar. Het is essentieel om AI serieus te nemen en er direct mee aan de slag te gaan, zodat je een concurrentievoordeel kunt behalen.

Voorspellende AI versus Generatieve AI

Voorspellende AI analyseert data om toekomstige uitkomsten te voorspellen, terwijl generatieve AI zelf nieuwe content kan creëren. Moderne taalmodellen zoals ChatGPT stellen ons in staat om op een natuurlijke manier met systemen te communiceren, waardoor AI toegankelijker wordt. Sonja legt deze termen en hun onderlinge verschillen verder uit in de aflevering.

AI implementeren in jouw bedrijf: een stappenplan

Stap 0: AI Readiness Scan
Voordat je van start gaat, is het belangrijk om te evalueren of je organisatie klaar is voor AI. De AI Readiness Scan uit het AI Playbook kijkt naar tien factoren, waaronder datavoorbereiding, managementondersteuning en technologische infrastructuur. Scoor je minimaal acht keer ‘ja’? Dan is je organisatie gereed om aan de slag te gaan.

Stap 1: Identificeer use cases
Identificeer praktische en haalbare use cases door samen met je team te brainstormen. Gebruik het User Story format om ideeën te ontwikkelen: “Als een … wil ik … zodat …” Denk na over vragen zoals: Wat kost momenteel veel tijd? Welke terugkerende taken kunnen geautomatiseerd worden?

Stap 2: Prioriteren van use cases
Prioriteer de use cases door input van je team te verzamelen. Maak gebruik van de AI Project Scorecard uit het AI Playbook om de potentie van elke use case te evalueren. Richt je op de cases die een strategisch voordeel bieden en werk in kwartaalcycli om stapsgewijze vooruitgang te boeken.

Stap 3: Omschrijven van testcases
Omschrijf de testcases in detail, inclusief doelen, KPI's en de benodigde data en tools. Begin met eenvoudige oplossingen, zoals ChatGPT, en breid geleidelijk uit naar complexere, op maat gemaakte toepassingen.

Stap 4: Lanceren & valideren
Test je AI-oplossing binnen een afgesproken tijdsperiode en vergelijk de resultaten met je non-AI variant. Evalueer de uitkomsten en bepaal of je moet stoppen, bijsturen, of doorgaan.

Stap 5: Implementeren, change & cultuur
Integreer succesvolle use cases in de dagelijkse operaties en werk verder aan een AI-roadmap. Deel successen binnen de organisatie en stimuleer een cultuur van continu leren en verbeteren.

Luister de podcast aflevering van Studio Beeckestijn.

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Partner
Beeckestijn Business School

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s op verschillende niveaus binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in