Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo duur is dat Amsterdamse logo dus niet

Amsterdam kreeg op de sociale media en van de kwaliteitspers flink op zijn falie voor het ‘dure logo’. Typisch Amsterdams, klonk het,…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

‘Een keer op enter drukken en een ton opstrijken’

related partner content for mobile comes here

Dat was de smalende toon die er op Twitter rondging na de presentatie van het nieuwe Amsterdamse logo. Ook de serieuze media konden er niet over uit dat een zo minieme verandering een zo groot bedrag moest kosten. ‘Ton voor bijna hetzelfde logo’, kopte NOS Nieuws, en het koos daarmee voor precies dezelfde invalshoek als RTL, Volkskrant of welk ander serieus medium dan ook.

De gemeente deed wat je in zo geval kunt doen: het legde uit dat 100.000 euro niet veel is voor een zo omvangrijke operatie. Het gaat om een vervanging van alles waar het logo op staat: bewegwijzering, kopjes, enveloppen, briefpapier, de hele mikmak. Bovendien zou het bedrag binnen een paar jaar zijn terugverdiend doordat er zuiniger en slimmer is om te gaan met enveloppen en inkoop. Allemaal goede redenen voor een harde return in het logo -

Bovendien zijn er de laatste jaren tal van steden en instanties Amsterdam voorgegaan die heel wat dieper in de buidel tastten voor een logoverandering. We zetten er een aantal op een rij:

Den Haag, 250.000 euro

De gemeente Den Haag haalde haar , en reserveerde voor de oude nieuwe huisstijl 250.000 euro. Dat ging op aan nieuwe enveloppen en briefpapier, aanpassing van de gemeentelijke websites. Zaken als het straatmeubilair, campagnes, brochures, kleding, voertuigen en formulieren vielen niet onder dit budget.

Eindhoven, 200.000 euro 

Na 15 jaar kreeg Eindhoven een . Een beeldmerk waar zowel de gemeente Eindhoven als citymarketing mee gaan werken. De operatie kostte .

Zaanstad, 365.000 euro

Zaanstads neiuwe logo was niet alleen omstreden, het wasAlleen het ontwerp kostte de gemeente 100.000 euro. De gehele operatie kostte destijds 365.000 euro omdat er ook nieuw briefpapier, koffiekopjes en vlaggen moesten komen.

NPO, 153.000 euro

Iets meer dan een logowijziging alleen, hoewel die er een groot deel van uitmaakt. naar één NPO kost in totaal 153.000 euro (93.000 euro voor ontwikkeling van merken en logo’s, 60.000 euro voor de presentatie en ‘verdere ontwikkeling’ ). Daarbovenop komt een bedrag van een ton dat de publieke omroep betaalde aan de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie voor de website npo.nl.

Universiteit Twente, 675.000 euro

Het ontwerp van de nieuwe huisstijl Studio Dumbar kostte Voor het totale huisstijlproject, ontwerp en implementatie werd 2.2 miljoen euro uitgegeven, aldus het College van Bestuur van de UT.

Rijksoverheid, 15.000.000 euro

De invoering van het nieuwe logo en bijbehorende huisstijl van het rijk heeft tussen 2008 en 2011 in totaal ongeveer , WOB’te dagblad De Pers in 2011 bij elkaar. Daarvan ging 60.000 euro naar ontwerpbureau Studio Dumbar voor het logo. Met het project waren vooral veel personeels- en managementkosten gemoeid. Aan één projectmedewerker bijna een half miljoen euro besteed. Het ministerie van Algemene Zaken verwacht dat de 15 ,miljoen euro in drie jaar tijd zijn terugverdiend.

 

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in