Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe flexibeler het werk, hoe beter het resultaat

Iedereen wil flexibele werktijden. Maar kan dat wel? Jazeker. En de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Lang geleden, toe ik nog bij een reclamebureau werkte, was er eens een directeur die boos was. Boos op al die creatieven die rond de klok van half 10 (het kan ook later zijn geweest) het bureau binnendruppelden.

Dat moet anders, dacht de directeur en hij verplichtte iedereen in het vervolg om 9 uur op kantoor te zijn. Zoals het in het arbeidscontract stond!

related partner content for mobile comes here

De volgende ochtend zat hij in de receptie en hield bij hoe laat iedereen binnenkwam. En ja hoor, niemand was te laat! Maar alle mensen die op tijd binnen waren, gingen ook op tijd weg.

Daardoor kwam het werk niet meer af, en werden de deadlines gemist. Werk dat normaal gesproken af werd gemaakt, ook al was het na zessen.

Nee, dat werken met de prikklok bleek toch niet zo’n goed idee; die maatregel kon naar het Museum der Mislukkingen. Zo ontstond er weer ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid.

Want het gaat er niet om dat de mensen er zijn, het gaat erom wat ze doen.

Zegen

Het zal niemand meer verrassen dat steeds meer mensen flexibel willen werken. Dat kan vanuit huis, dat kan in en buiten kantooruren. Of een combinatie van beide. Zelf ervoer ik het bij de start van Flexfirm.

Thuis waren we in afwachting van wat onze zoon bleek te zijn, en vanuit de garage ging ik ondernemen. In die tijd wisselden werk en zorg voor mijn vrouw zich af, op de meest onvoorspelbare momenten.

Flexibel werken bleek een zegen. Noch mijn vrouw, noch mijn Flexfirm hebben eronder geleden. Sterker nog: het was voor allebei een uitkomst.

Betere balans

Eigenlijk weet iedereen dat eigenlijk iedereen flexibel wil werken. En anno 2018 is het natuurlijk onzinnig te veronderstellen dat iedereen elke ochtend om klokslag 9 uur op kantoor kan zijn. Daarvoor is het vervoer, of het nu openbaar is of privé, te onberekenbaar.

Allemaal op dezelfde tijd beginnen is wellicht praktisch voor een fabriek, waar de arbeiders tijdsvolgordelijk werken. Maar daar heb ik het hier niet over.

Ik heb het over het flexibiliseren van je werktijden, je werkplaats en je werkduur. Dat leidt tot een betere balans tussen werk en privé, op voorwaarde dat geen van de twee daaronder te lijden heeft.

Hogere output

Met flexibel werken is voordeel te behalen voor werknemers én werkgevers. Immers, een flexibele organisatie heeft minder werkplekken nodig. Elke werkplek minder levert per jaar zo’n € 9000. op.

Met minder overhead wordt er een hogere output gerealiseerd. Thuis kunnen werknemers zich  vaak beter concentreren, en kan er dus effectiever gewerkt worden.

Wordt flexibel werken geboden, dan ervaren vier van de vijf werknemers een betere werk-privébalans. En een gelukkig mens werkt nu eenmaal beter dan.. precies.

Het geboden flexibel werken wordt ook als pluspunt ervaren bij de keuze voor een werkgever.

Vervreemding voorkomen

Zoals zoveel zaken moet ook het flexibel werken gedoseerd worden. Al te vaak niet op kantoor zijn, vervreemdt de thuiswerker van zijn of haar collega's.

Een aantal dagen per week op de zaak zijn, kunnen overleggen met de collega's en gewoon voeling houden met wat er allemaal op de werkvloer gebeurt is heel gezond.  

Thuiswerken vereist ook een plek waar dat kan: te midden van kinderen of een verbouwing gaat het niet lukken.

En dan dreigt ook nog het gevaar dat wanneer werk en privé in elkaar overlopen, het werk toch de overhand krijgt; 24/7 bereikbaar zijn schijnt niet goed te zijn.

Grotere diversiteit

Van de mannen in Nederland geeft zo’n 80 procent aan flexibel te willen werken, bij de vrouwen ligt dat zelfs rond de 90 procent.

En dat zijn niet alleen ouders van kinderen, dit geldt voor iedereen die op zoek is naar een betere balans tussen werk en privé.

Wanneer een flexibele vorm van werken wordt aangeboden, oefent dat aantrekkingskracht uit op nieuw talent. En nog iets: flexibel werken is een goed instrument wanneer we de diversiteit van de werkvloer hoog in het vaandel hebben.

Het zal zeker bijdragen aan de verhoging van het aantal vrouwen op de werkvloer. Met alle voordelen van dien.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in