Het museum is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de stichting Geisha, een belangenvereniging van sekswerkers.
Vieze wijven
‘Mensen hebben allerlei ideeën over prostitutie, maar de meesten zijn nog nooit in een peeskamer geweest’, zegt cultureel ondernemer Melcher de Wind, een van de initiatiefnemers. ‘Men ziet prostituees óf als vieze wijven, óf als slachtoffers van mensenhandel. De nuance is ver te zoeken. Er zijn ook hardwerkende vrouwen die in moeilijke omstandigheden hun geld proberen te verdienen.’
Vrolijke kant
De wereld van de prostitutie is een ‘zwartgallig veld’, erkent De Wind, maar heeft ook een vrolijke kant. ‘Heel veel prostituees doen hun werk met plezier. Met het museum willen we dat mensen gaan oordelen, niet veroordelen.’
Beleving van de vrouwen
Het museum is opgezet vanuit de beleving van de vrouwen zelf. Zo zien bezoekers het smoezelige peeskamertje van de echt bestaande Anna, met een gebruikte handdoek op het bed en glijmiddel, vaseline en bodylotion binnen handbereik. Het uit Polen afkomstige meisje werkt al zeven jaar in zo’n kamer, voor gemiddeld 50 euro per klant, maar hield er zelf amper iets aan over. Ze moest de huur betalen van het peeskamertje en een groot deel afdragen aan de man die haar onder valse voorwendselen naar Nederland haalde.
Specialiteiten
Bezoekers leren alles over SM, een van de meest gevraagde specialiteiten. Er is een cel te zien waar klanten worden vastgeketend en werktuigen voor elektroseks, een populaire vorm van SM waarbij de klant met behulp van elektroden stroomstoten krijgt toegediend.
Gemeente Amsterdam
Voor de opzet van het museum is samengewerkt met de gemeente Amsterdam en de stichting Geisha, een belangenvereniging van sekswerkers.
Bron: ANP
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!