Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, is niet blij met het interview van CommunicatieOnline met Rolant Enthoven, de woordvoerder van kardinaal Eijk.
Volgens hem gaat Enthoven 'selectief met de waarheid om' en klopt het niet dat Nieuwsuur zich niet aan afspraken met kardinaal Eijk zou hebben gehouden. Ook had hij graag wederhoor gekregen om de uitspraken van Enthoven te weerleggen, aldus Oranje. Hier alsnog.
oor het interview met Eijk had Nieuwsuur als thema gekozen voor de leegloop van de RK Kerk in Nederland, schrijft Oranje in zijn reactie. Ook kwam het contrast aan bod dat de impopulariteit en het verzet tegen Eijk onder een deel van de katholieken vormt met de populariteit van de paus.
Nederlaag voor mensheid
Volgens Oranje is er tijdens de voorbereidingen van het interview inderdaad gesproken over het Ierse referendum over het homohuwelijk en de reacties uit het Vaticaan op de uitslag - ‘nederlaag voor de mensheid’ - als apart onderwerp.
Oranje: ‘Enthoven maakte toen duidelijk dat hij het Ierse referendum niet binnen de oorspronkelijke opzet vond passen, ook omdat Eijk er vanwege de bisschoppensynode niets over kon en wilde zeggen. Hier hadden wij begrip voor en we hebben deze kwestie dan ook niet aangekaart’.
Er is echter geen enkele afspraak gemaakt over het al dan niet bespreken van het thema homoseksualiteit, stelt Oranje:
‘Net zo min als we vooraf hebben gesproken over de doodstraf, waar Enthoven tijdens het interview óók bezwaar tegen maakte. In het gesprek heeft Twan Huys de bisschop gevraagd of het mogelijk is dat niet alleen de Nederlandse cultuur maar ook de standpunten van de katholieke kerk bijdragen aan de leegloop van de Kerk.'
Als voorbeelden van die standpunten zijn zowel de collegedictaten van Eijk over homoseksualiteit als diens opvattingen over de doodstraf voorgelegd. Een normale en journalistiek verdedigbare handelwijze, vindt Oranje:
‘Nogmaals: in de voorbereiding is geen enkele afspraak gemaakt over thema’s als homoseksualiteit en de doodstraf in het algemeen. Nieuwsuur zou ook nooit akkoord kunnen gaan met dergelijke afspraken. Het moet ons binnen de vooraf besproken thematische kaders volledig vrij staan de vragen te stellen die wij journalistiek relevant en belangrijk vinden. Dat is dus ook in dit interview gebeurd.’
Kennelijk taboe
Waarom heeft Nieuwsuur het ingrijpen van Enthoven tijdens het interview uitgezonden?
Van Oranje: ‘Omdat deze ingreep inhoudelijk bepalend was voor het vraaggesprek. Twan Huys stelde de vraag of de standpunten van de Katholieke Kerk en van kardinaal Eijk in het bijzonder mogelijk bijdragen aan de impopulariteit van de Kerk. Het is onze journalistieke taak die standpunten te concretiseren en daarnaar te vragen.’
Enthoven heeft zelf de afweging gemaakt om tijdens de opnames een interview te onderbreken, aldus Oranje. ‘Hij had zich moeten realiseren dat zijn ingreep daarmee onderdeel werd van het gesprek en bovendien tekenend was voor het kennelijke taboe hierover in de RK kerk. De kijker heeft er recht op dat dan ook te zien.’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!