FIFA 3
Het is de finale van het WK. Strafschoppen. Nederland – Uruguay. Nederland houdt zijn adem in... Waar is onze keeper?
Opgevreten.
Ergens bij de achterlijn veegt een 27-jarige voetballer met een lichte overbite onopvallend de bloedresten van zijn mond.
Al eerder tijdens het WK zijn bekende spelers van het toneel verdwenen. Niemand weet waar ze zijn gebleven. Vermalen tussen de kaken van een straatschoffie uit Montevideo.
Een dezer dagen maakt de FIFA bekend of en hoe Luis Suarez gestraft wordt voor het bijtincident. De hap in de schouder van de Italiaanse verdediger Chiellini is onderwerp van ‘intensief’ onderzoek. Miljarden kijkers zagen The Bite vanuit zes verschillende camerastandpunten. Maar volgens de FiFa is het zo duidelijk nog niet. De tandafdrukken in Chiellini’s schouder zijn geen direct bewijs voor de van opportunisme aan elkaar hangende voetbalbond. Want ja – wat is het WK zonder zo’n sterspeler? . Suarez wordt in de pers inmiddels gekenmerkt als een slachtoffer van zijn eigen driften. Psychologen verklaren: ‘Aangeleerd gedrag. Hij staat onder grote druk. De voorste hersenkwab staat uitgeschakeld.’ Je zou bijna medelijden met hem krijgen. Suarez vertrekt na deze zomer gewoon voor 80 miljoen naar Barcelona. Maar de FiFa blijft de FiFa. Dat is het werkelijke probleem.
Van Gaal 8
‘Jij hebt een gouden pik’, sprak de immer glimmende Jack van Gelder tegen onderkoning Van Gaal. Van Gaal, kennelijk niet op de hoogte van de uitspraken van Arjen Robben over zijn gelukswissels, bleef ijzig kalm. Oh ja? Daar had hij Truus nog niet over gehoord. En de wereld zag iets wat nog nooit eerder was gebeurd: Jack viel stil. Van Gaal is de pr-winnaar van de week. Zelden zo’n driftkop zo waardig kalm zien blijven. Zijn wedstrijdanalyses zijn een oefening in Zen. Hij is klaar voor de tabloids. Schreeuwlelijk Johan Derksen beleeft zijn slechtste WK ooit, zelfs al wordt Oranje drie keer wereldkampioen. Van Gaal regeert niet alleen langs de velden op koninklijke wijze. Ook in zijn media-optreden is hij superieur.
Greenpeace 4
Een directeur met frequent flyerkorting: het is een steeds vaker voorkomend probleem in de wereld van het actiegerelateerde ontwikkelingswerk. En niet alleen directeuren reizen veel en verontreinigend. Nergens wordt zoveel gevlogen als in kringen van onze duurzame, wereldverbeterende NGO-broeders en -zusters. Congresje in Geneve, cursusje in Oslo. En anders is er wel ergens ter wereld een waterpomp te slaan of een walvis te redden. Poen zat voor al die vliegreizen. Het geld van de donateur is immers veilig belegd. Over slechte beeldvorming heeft de non-profitsector niet te klagen. Als je de Telegraaf mag geloven. En zoals u weet heeft de Telegraaf best veel invloed.
Het begint er in de publieke opinie op te lijken dat je voor de bonussen en de dikke pensioenregelingen beter bij Humanitas kunt solliciteren dan bij – pakweg - een bank. Hoe zakelijker de NGO’s worden, hoe matiger het imago. Greenpeace heeft een probleem. En het is niet de enige NGO. De wilde wereld van de collectebus moet zich op het hoofd krabben.