'Normaalgesproken hou ik op dit soort missies de bedrijfspresentaties op een kwartier maar hier in Korea is het belangrijk dat je eerst een relatie opbouwt met iemand voordat je over zaken gaat praten. Dus zijn de meetings hier veel langer. In eerste instantie praat ik dus niet over zaken. Dat komt pas in de vierde minuut.' Voeg daar een brede grijns aan toe, dan weet precies je hoe Rutte in de wedstrijd zit.
Onze premier is nauwelijks bij te benen, zijn gevolg zucht wat af. Sinds hij de scepter zwaait worden economische missies in twee, drie dagen gedaan, onder zijn voorgangers waren dat er zeker vijf. Zijn schema tijdens de eerste twee dagen: op maandagmiddag 15.00 uur, aankomst op Seoul Airport. Daar stonden schattige soldaatjes in het gelid die vriendelijk toegeknikt moesten worden. Een minister en diplomaten stonden te buigen aan het einde van dat rijtje.
Meteen weer door naar een ander vliegtuig om naar Busan (in het zuiden) te vliegen. Krans leggen voor de gevallen Nederlandse soldaten tijdens de Koreaanse oorlog. Speechen, vriendelijk knikken bij de speeches van de veteraan en de Koreaan om daarna direct weer terug te vliegen naar Seoul waar de complete delegatie op een trap werd gezet, om samen met hem op de foto te gaan (foto volgt). Speechen en reuze geïnteresseerd in de verhalen van de ondernemers. Voor mijn gevoel oprecht. Ook de staatsecretaris van Economische zaken Martijn Van Dam heeft zo’n volle agenda, maar ik krijg de indruk dat het van hem wel tandje minder had gemogen.
Mevrouw Park is geen feestnummer
De volgende morgen hebben beide heren, na weer wat plichtplegingen, een ontmoeting met president Park. Ik kan je verklappen dat mevrouw Park geen feestnummer is. Van Dam praat daarna verder met de minister van Landbouw terwijl Rutte in een limousine naar Samsung scheurt, daarna door naar Korea Telecom, weer ergens anders een rondetafelbijeenkomst met Nederlandse CEO’s die belangen in Korea hebben.
En dan een diner (als gastheer) met de volledige delegatie. Weer speechen, weer vriendelijk knikken naar de first vice-minister van Korea die totaal onverstaanbaar Engels sprak. Op de foto met Hiddink en met tientallen andere mensen die hem schaamteloos bij de schouder pakken voor een selfie. Ik had al lang in een dwangbuis gezeten, maar toen moesten er nog 13 contracten getekend worden door ondernemers uit beider landen. Erachter staat de delegatie geduldig te wachten; de foto die van de ondertekening gemaakt wordt is van groot ceremonieel belang, er moet dus heel vaak gelachen worden. Hiddink lacht wel mee, maar ik zie dat het hem na een tijdje moeite kost. Rutte doet het allemaal zonder een spoor van irritatie en verveling.
Je merkt het al, ik ben onder de indruk geraakt van onze Prime Minister. Door zijn energie en positieve instelling kan ik me geen betere vertegenwoordiger van ons land bedenken. Dat heeft, zeg ik er toch maar even bij, niks met zijn politieke kleur te maken.
Gratis werken
Mijn eigen programma was hiermee vergeleken erg bescheiden. De dag begon met een presentatie van Dilon Seo (foto boven). Leuke vent, 38 jaar, heel goed Engels en de baas van Voler Creative. Dat bedrijf bestaat iets meer dan een jaar, daarvoor deed hij namelijk iets anders maar dat bedrijf heeft ie verkocht aan FaceBook voor 2 miljard (Oculus). Het was een tussenzinnetje, meer niet. ‘Zei ie dat nou echt? 2 miljard?’ Zijn nieuwe bedrijf ontwikkelt games voor virtual reality devices. Zijn presentatie zat vol met nogal controversiële stellingen waar ik binnenkort een aparte column aan moet wijden om hem recht te doen.
De presentatie werd gegeven in het Gyeonggi Center waar start-ups 24/7 GRATIS mogen werken. En zelfs slapen. Ze krijgen toegang tot alle soorten van devices zoals 3D printers en ze worden ondersteund door de R&D afdelingen van Samsung, Hyundai en LG. Vind je het gek dat Korea innovatie-land nummer 1 is geworden. In Rotterdam schijn je binnenkort een vestiging van MIT te krijgen, maar ik betwijfel of dat gratis is voor de start-ups.
Het is pas 11 uur, de dag is nog lang...
Deel 1 staat hier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!