[Door Roy Meijer]
Ik had Twitter voor wetenschappers eigenlijk al een klein beetje opgegeven de afgelopen tijd, maar na deze week ben ik weer helemaal terug bij mijn Twitter-adoratie.
Dat heeft alles te maken met Stef Lhermitte (TU Delft) die het – eigenlijk per ongeluk – presteerde om zichzelf met een reeks van slechts vijf tweets de Washington Post in te tweeten, in zelfs twee artikelen achter elkaar.
Dunne lijn bij toeval
Stef Lhermitte bekeek enkele weken terug satellietbeelden van de Petermann-gletsjer in het noordwesten van Groenland. Hij zag, bijna bij toeval, een dunne lijn die hem nieuw toescheen.
Lhermitte checkte andere satellietbeelden en zag dat de scheur voor het eerst in juli 2016 opdook; maar bij zijn weten had niemand hem nog gezien. Lhermitte bracht zijn ontdekking (met beelden) in vijf tweets naar buiten, hopend dat de buitenwacht zou kunnen helpen om zijn ontdekking nader te duiden.
Is this recent internal crack in #Petermann glacier the prelude of a new @Petermann_ice island? 1/5 pic.twitter.com/V8qKF1MwmC
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 12 april 2017
.@Petermann_Ice @AndreasMuenchow @glacier_doc @CopernicusEU @ESA_EO Sentinel-2 satellite time series show this new crack for the first time in July 2016. It has been growing since then. 2/5 pic.twitter.com/5dIiLs8kX9
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 12 april 2017
.@Petermann_Ice @AndreasMuenchow @glacier_doc @CopernicusEU @ESA_EO The internal crack growth is clearly visible in this Sentinel-1 time series, also during polar night. 3/5 pic.twitter.com/AKY2czWFtR
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 12 april 2017
.@Petermann_Ice @AndreasMuenchow @glacier_doc @CopernicusEU @ESA_EO So is ocean forcing playing its role here, similar to the basal crevasses in the center of @AntarcticPIG ? https://t.co/8IDw96BLco 4/5
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 12 april 2017
For more background info on Petermann vs. ocean forcing, also check the excellent @chriscmooney piece on https://t.co/MZUlOHBBcV 5/5
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 12 april 2017
Nieuwswaarde en een geweldige gelukstreffer
Vooral die laatste tweet doet ‘t ‘m natuurlijk, met de mention van Chris Mooney van de Washington Post. Mooney is scherp genoeg als journalist om de nieuwswaarde van het verhaal te snappen en meteen contact op te nemen voor een artikel:
En als er via NASA dan een geweldige gelukstreffer van een follow up mogelijk is, dan is het natuurlijk helemaal feest:
Big in the USA
Amerikaanse media duiken er allemaal vol op, waarbij CNN heel mooi de achtergrond van het hele verhaal beschrijft:
En uiteindelijk doet Nederland ook een beetje mee, met Scientias:
En later in de week nog een foto met bijschrift in de Volkskrant, en een gastoptreden bij @VanGilsengasten van de Vlaamse VRT.
Oh ja, en ook IFLS…
(Google ‘Petermann Lhermitte’ levert deze dagen een waanzinnig indrukwekkende lijst op)
Het oudeTwitter doet het nog steeds
Los daarvan heeft deze serie van tweets Stef ook de nodige contacten met andere wetenschappers (op Twitter) opgeleverd of geintensiveerd, en staat hij nu hoog in de Rolodex van journalisten wereldwijd (of Google dus) als er weer iets gebeurt met deze gletsjer op Groenland.
Bottom line: het oude Twitter doet het af en toe nog best, zeker in een internationale setting. Deze casus geeft een mooi voorbeeld van hoe raar een tweet kan rollen.
Misschien toch maar een account aanmaken?
Roy Meijer is adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft en mede-operichter van SciCom NL
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!