In de jaren '90 was de gekookte aardappel favoriet bij 64 procent van de
Nederlanders. Dat is inmiddels teruggelopen tot 53 procent.
Dat blijkt uit het onderzoek 'Hoe eet Nederland?' van Albert Heijn.
Consumenten eten steeds vaker pastaproducten en rijst in plaats van aardappelen. Ook staat het zogeheten AGV-tje (de combinatie van aardappels, groenten en vlees) minder vaak op het menu.
In 1997 kwam het AGV-tje bij 30 procent van de Nederlanders 's avonds op tafel, dit jaar daalde dat naar 19 procent.
Het is de vierde keer dat het onderzoek, uitgevoerd door TNS Nipo, werd gehouden.
Soep verdwijnt langzaam uit beeld als voorgerecht, zo blijkt. Het toetje doet het echter goed. In vier van de tien huishoudens staat er dagelijks een nagerecht op op het menu.
Opvallend is dat veel mensen het leuk vinden om te koken, maar dat ze niet erg onder de indruk zijn van hun eigen prestaties.
Slechts 37 procent van de 731 ondervraagde maaltijdbereiders noemt zichzelf een goede kok.
Thuiskoks laten zich in toenemende mate inspireren door de kookbladen in de supermarkten.
Het kookboek blijft echter de allerbelangrijkste inspiratiebron. We hebben gemiddeld negen
kookboeken in huis.
Niet iedereen is even enthousiast over het bereiden van eten. Uit het onderzoek blijkt dat koks in gezinnen met kinderen koken minder leuk vinden. Het blijkt dat hoe groter het huishouden is, des te vervelender de mensen het vinden om te koken.
In de jaren '60 begonnen mensen steeds minder tijd te steken in het koken. Deze trend zet door. In 1997 was de maaltijd in 33 minuten gereed. Anno 2005 is dat 31 minuten.
Een van de redenen van die verkorte kooktijd is de oprukkende wok. Niet alleen heeft bijna elk huishouden een magnetron, maar tegenwoordig ook een wok. De wok was de sterkste groeier de afgelopen jaren.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!