Deze 7 merken verdwenen in 2017

Zo bestaat de grootste erotische speeltuin van Europa niet meer, noch hét baanbrekende danceconcept.

Richard Otto en Robbert van Loon, auteurs van het boek Verdwenen Merken, blikken terug op 2017 aan de hand van de 7 meest in het oog springende merken die de jaarwisseling niet haalden.

2017 was een bewogen jaar waarin grote merken (terug)kwamen en vergingen. Zo zagen we V&D terugkeren als pop-up Schoolcampus en ook dagblad De Pers kwam eenmalig als pop-up editie voor Milieudefensie terug.

En er keerden meer merken terug. Planta en Caraco prijkten weer op ons boodschappenlijstje en Davino opende zelfs een eigen patiseriewinkel. Deze moest echter ook hetzelfde jaar weer sluiten…

De merken Cora Kemperman, McGregor en Phone House werden wél ternauwernood via een doorstart gered. Afscheid namen we onder meer van Typhone.nl, Plasma Discounter en het alcoholarme Stenders.

1. AC Restaurants
In 1959 startte Albert Heijn met Albert’s Corner. Een snelgroeiende restaurantketen, waarvan de naam al snel werd ingekort tot AC. De restaurants begonnen in de binnenstad, maar doken vanaf de jaren zeventig steeds vaker op langs high-traffic locaties. Dit kwam met name doordat het Italiaanse Autogrill een groot belang in de restaurantketen had genomen.

Eind 2016 haalde de Van Der Valk-familie de rechten terug naar Nederland, waarna het al snel weer werd doorverkocht aan Jumbo. Deze retailfamilie toverde dit jaar alle AC Restaurants om tot eigen La Place-vestigingen.

2. Euroland
Na de invoering van de Euro in 2002 werden alle toenmalige Knaakland-winkels omgetoverd tot Euroland. De formule bleef even effectief als transparant. Alles in de winkel zou in plaats van een ‘knaak’ nu gewoon een euro moeten gaan kosten. Een prijzenoorlog met andere discounters gooide echter roet in het eten.

Nog altijd waren ruim een 1.000 artikelen te koop voor 1 euro, maar een groot deel van het assortiment moest flexibeler worden geprijsd. In de prijzenslag, met onder meer Action en Op=Op Voordeelshop, viel het dubbeltje uiteindelijk de verkeerde kant op. Dit jaar werd door de eigenaren zelf besloten dat het onverantwoord was om meer euro’s te steken in Euroland.

3. Sensation
Toen ID&T in 2000 startte met het baanbrekende danceconcept Sensation was de Amsterdam Arena met ‘slechts’ 20.000 bezoekers zeker niet vol.

De gehaaide organisatoren repten in de media echter wél over een uitverkocht succes.

Zo’n succesvolle eerste editie op papier zou namelijk goed zijn voor een hype bij volgende edities. En zo geschiedde.

Vanaf editie twee, de eerste met de welbekende witte dresscode, waren de stadionfeesten binnen no-time uitverkocht. Zowel in binnen- als buitenland. In landen als Dubai en Australië zal Sensation voorlopig ook niet stilvallen, maar voor de Nederlandse markt heeft ID&T vanaf 2018 andere plannen. De ‘officiële’ reden hiervoor is dat Sensation ‘op het hoogtepunt wilde stoppen’.

4. De Kamasutrabeurs
Een ander volwassen feestje dat dit jaar op een hoogtepunt stopte was de Kamasutrabeurs. Meer dan een miljoen mensen hebben de beurs sinds de oprichting in 2000 bezocht, maar weinigen zullen bij het koffiezetapparaat op kantoor ook trots vertellen dat ze er kwamen.

Naar eigen zeggen ‘de grootste erotische speeltuin van Europa’ kende in al die jaren vele publiekstrekkers. Van het grootste swingersbed ter wereld (80m2) tot de 25 cm van Ron Jeremy.

Voor de ‘final edition’, die in Utrecht plaatsvond van 29 september tot en met 1 oktober, stonden onder andere een Erotisch Doolhof en Virtual Reality Porno op het uitverkochte programma.


5. Dichtbij
Het mooiste lokale nieuws haalden we jarenlang op bij het nieuwsplatform van Dichtbij.nl. Met amateurjournalistiek dat deels werd geschreven door bewoners en betrokkenen, de zogenoemde 'meeschrijvers’, waren reportages en artikelen vaak even schrijnend als spraakmakend. Niet zelden keken we daarvoor ook graag even over de eigen regiogrenzen heen.

De teloorgang begon echter in 2013 toen hoofdredacteur en bedenker Bart Brouwers tegen zijn zin moest vertrekken. Het merk werd overgedragen aan de regionale kranten van TMG. Datzelfde TMG besloot vervolgens in 2015 dat Dichtbij.nl onvoldoende bijdroeg aan de eigen winst en sloot de regionale kanalen een voor een af. Banen gingen verloren en bezoekers werden doorgestuurd. Dit jaar viel het definitieve doek en ging de site op zwart.

Tot onvrede van vele meeschrijvers waren toen ook direct alle eigen bijdragen verdwenen.

6. WTF.NL
Waar je bij Dichtbij.nl al doorhad dat het verhaal op zijn einde liep, was het offline halen van WTF.nl onverwachter. Van de een op de andere dag was alle content verwijderd en verwees de populaire url WTF.nl door naar de sectie 'Opmerkelijk' van zustertitel NU.nl. Het merk WTF werd ook niet meer genoemd op de website van ‘moeder’ Sanoma.

WTF.nl was deze zomer pas vijf jaar oud en werd ooit gelanceerd als hippe nieuwssite voor jongeren. Met succes overigens.

Een jaar na lancering scoorde WTF al zes miljoen pageviews en tien miljoen mobiele views. Tocht was dit voor Sanoma niet voldoende. Zij wil zich volledig richten op de sterkste merken en geeft hierbij de voorkeur aan de ‘opmerkelijke’ verhalen van NU.nl.

7. iCentre
De concurrentie uitschakelen is een vaker beproefde exit-methode geweest dit jaar. Daar kan iCentre over meepraten. Amac, de grootste winkelketen voor Apple-producten in Nederland, nam dit voorjaar zijn aartsrivaal over.

De overname van de 24 winkels van iCentre betekende een verdubbeling van haar aantal winkels en garandeerde Apple-adepts nu een landelijke dekking. Amac had tot die tijd namelijk enkel winkels in het midden en zuiden van Nederland, terwijl iCentre het noorden in handen had.

Het is aan Amac nu om de 47 winkels tezamen winstgevend te maken. Geen gemakkelijke taak overigens want in 2013 werd iCentre al eens failliet verklaard.

De opkomst van high-end Samsung-producten drukken al langer de winstcijfers van de Apple-minded winkels.

Advertentie