Commissie ‘Paradijs’: afschaffing autorisatie politiek interview

De commissie ‘Paradijs’, bestaande uit rijks- en fractievoorlichters en parlementair journalisten, heeft bij haar achterban een voorstel ingediend om tot een betere onderlinge verstandhouding te komen tussen journalisten, politici en hun voorlichters. Dit vanwege de toenemende verslechtering in de relatie tussen politiek en journalistiek. De belangrijkste aanbeveling behelst de afschaffing van autorisatie van interviews met bewindslieden en Kamerleden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De commissie –die is vernoemd naar voorzitter Sjuul Paradijs (tevens parlementair redacteur van de Telegraaf) en is samengesteld uit leden van de Haagse Voorlichtingsraad, de Parlementaire Persvereniging en fractievoorlichters- wil in eerste instantie komen tot een verbetering in de relatie tussen journalisten en politieke voorlichters door een common understanding te creëren rond het politieke interview.

Meer begrip
Het interview blijkt in de praktijk het kind van de rekening te worden van de scheve onderlinge verhoudingen. Zo krijgen journalisten de door hun gehouden vraaggesprekken soms geheel herschreven terug van de directies Voorlichting van de ministeries. Op hun beurt klagen voorlichters erover dat terwijl ‘hun’ bewindspersoon soms nog op het toilet zijn handen staat te wassen er al draaiende camera’s op hem worden gericht voor een ‘eerste reactie’.
Dat moet anders, zo vinden beide partijen, die zich er tegelijk van bewust zijn dat duidelijk omschreven regels omtrent het politieke interview niet haalbaar zullen zijn. Daarvoor is het medialandschap te veranderlijk en liggen de partijen te ver uit elkaar. Gekozen is daarom voor gespreksrondes die ervoor moeten zorgen dat er meer onderling begrip ontstaat.

Afschaffing autorisatie
In een notitie van de commissie, die deze week onder alle leden van PPV en de Voorlichtingsraad is verspreid, is de afschaffing van autorisatie van het politieke interview de enige concrete maatregel die wordt voorgesteld. Een markant punt, want hiermee onderkent de voorlichter dat de tekst van het interview aan de journalist toebehoort en niet aan de politicus die in dit interview zijn uitspraken doet. De notitie pleit verder voor een goede voorbereiding van het interview door beide partijen, en raadt de journalist aan vooraf zijn tekst of beeld te laten lezen of bekijken om hem te behoeden voor feitelijke onjuistheden. Cruciaal is echter dat volgens de voorstellen geen goedkeuring meer nodig is. Dit houdt in dat de journalist zelf bepaalt wat hij met de correcties van de afdeling Voorlichting doet en er vooraf geen eisen hierover mogen worden gesteld.
De breed verspreide notitie zal een discussieronde ingaan, waarna de common understanding al discussiërende voet aan de grond moet krijgen op de verspreiders van het Haagse politieke nieuws.

Frans Oremus

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie