Nederlanders laten voor 1 miljard euro aan eten thuisbezorgen

Aanbod steeds uitgebreider.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het laten thuisbezorgen van eten groeit hard. &;Als je alle vormen van &;delivery&; van eten bij elkaar optelt, zitten we nu al rond de grens van 1 miljard euro omzet per jaar&;. Dat zegt  Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut. &;Het is nog maar enkele jaren geleden dat we nog niet eens op de helft van dit bedrag zaten.&;

Stormachtige nieuwkomers

Door de steeds ruimere openingstijden van supermarkten en andere alternatieven heeft de klant minder trek in het afhalen van zijn maaltijd. Restauranthouders zoeken naar een manier om dit verlies goed te maken. Stormachtige nieuwkomers op de bezorgmarkt zijn verder abonnementssystemen zoals HelloFresh en de online besteldiensten van supermarkten. Grievink: &;Relatief nieuw is dat cafetaria’s op grote schaal friet en snacks bezorgen. Dat is echt iets van de laatste één tot twee jaar.&;

De bezorgmarkt wordt daarnaast mede opgestuwd door digitale media. &;Dedicated webplatforms en modules voor tablets en smartphones zorgen, samen met eenvoudige betaalsystemen, voor een extra impuls&;, aldus Grievink.

Goedkopere instapmenu&;s

De traditionele scheidslijn tussen horeca en detailhandel lijkt steeds meer te vervagen. Consumenten staan nu meer open voor tussenvormen, merkt Grievink op. Als voorbeeld van nieuwe manieren waarop eten wordt aangeboden, noemt hij ook de recente opening van de Markthal in Rotterdam en de Foodhallen in Amsterdam.

Ook aan de relatief hoge prijzen in Nederlandse restaurants lijkt langzaam een einde te komen. Jarenlang waren driegangenmenu’s hier de duurste van West-­Europa. Maar steeds meer horecagelegenheden komen met goedkopere instapmenu&;s.

NL 15 procent duurder

&;Buiten de deur eten in België en Duitsland is daardoor niet of nauwelijks goedkoper dan in ons land&;, zegt Grievink. Nu kun je ook in Nederland al prima driegangendagmenu’s vinden voor rond de 18 euro; dat was vier jaar geleden bijna ondenkbaar.&;

In de Nederlandse horeca als geheel zijn gasten volgens het FoodService Instituut nog ongeveer 15 procent duurder uit dan het Europese gemiddelde.


 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie