30 euro voor een kilo sla?

Het NRC Handelsblad publiceerde zaterdag 27 februari 2010 een onderzoek over eten met een schoon geweten. Dit uitgangspunt staat aan de basis van een onderzoek door de universiteit van Wageningen wat de hamvraag (dat eerlijke ham is neem ik aan…) was: is biologisch het prijsverschil waard? Een hogere prijs welteverstaan.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Vier mensen, een psycholoog, een landbouwdeskundige, een marktonderzoeker en een chef kok bogen hun hoofd over de tafel waarop de maaltijd voor een dag stond: ’s ochtends muesli met yoghurt en een eitje, ’s middags brood met pindakaas en tomatensoep en ’s avonds kipfilet, macaroni en sla. Een kleine rekensom leerde dat deze boodschappen met biologisch keurmerk EUR 26,= kostten. Zonder dit keurmerk zou je EUR 14,75 goedkoper uit zijn! Oeps…dat is inderdaad een fors verschil.

Na een dag en vele gesprekken verder, kwam onder andere naar voren dat de biologische melkproducten de relatief lage meerprijs waard zouden zijn. Bij onder andere de zongerijpte tomatensoep en de scharrelende bio-kip was dit allemaal nog niet zo duidelijk. Een hoofdbreker bleek toch wel de rucola sla te zijn. 40 gram biologische kost EUR 1,19. Een eitje zou je zeggen. Het doet echter je sla meteen minder lekker smaken als je omrekent dat dit EUR 30, = per kilo is! De niet-biologische variant die ernaast ligt kost per kilo EUR 18,75. En dan komt de biologische moker nog: de biologische variant is gecontroleerd geteeld in een verwarmde kas in Nederland. De gangbare variant staat gewoon buiten in de volle zon in Duitsland en ’s winters in Zuid-Italie. Afgezien van wat extra CO2 uitstoot om het spul naar Nederland te krijgen, zou je dus beter voor de gangbare variant moeten kiezen, om je geweten zuiver te houden.

Antwoord op de eerder gestelde vraag: uiteindelijk blijft het een lastige zaak. De vier deskundigen spreken over een keuze die je maakt. Laten wij de keuze aan de consument of helpen we ze een biologische stap verder? Als je bijvoorbeeld voor biologische yoghurt kiest, kies je voor minder broeikasgassen, maar óók voor zure regen (meststoffen). Kies je voor smaak, dan neem je vanzelfsprekend de biologische kip. Het wordt er dus allemaal niet makkelijker op. Bedenk verder dat we als consument ook onderdeel zijn van de productiketen. Dat maakt de keuze makkelijker. Koop bijvoorbeeld alleen maar seizoensgroenten of blik boven glasconserven. Ga je op de fiets je boodschappen doen of gooi je toch liever alles in de glimmende bolide. De stap in de auto kan zomaar al je voorgaande biologische en klimaatneutrale aankopen teniet doen.

Succes met de boodschappen en eet smakelijk!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie