Wat is het issue van 2020? Black Lives Matter, petitie Vuurwerkverbod of communicatie over corona?

Diederik Gommers , het Vuurwerkmanifest en de organisatoren van de BLM-demonstratie op De Dam genomineerd voor Issue Award 2021.

Diederik Gommers luistert naar Famke Louise aan tafel bij Eva Jinek

Het Damprotest tegen institutioneel racisme, de petitie voor een verbod op (consumenten)vuurwerk en de communicatieaanpak rondom corona van Diederik Gommers zijn genomineerd voor de Issue Award 2021. Deze award wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen.

Volgens de vakjury, onder leiding van gedragswetenschapper Reint Jan Renes, waren deze genomineerden het afgelopen jaar de meest succesvolle initiatieven op het gebied van maatschappelijke en politieke agendering.  

  • Damprotest Black Lives Matter NL – Op 1 juni 2020 organiseerden Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie (KOZP) een Black Lives Matter NL protest op de Dam tegen institutioneel racisme in Nederland, in solidariteit met de Black Lives Matter beweging die in Amerika tot stand was gekomen. Het protest met een opkomst van naar schatting 15.000 deelnemers zette dit onderwerp - dat diep raakt aan gevoelens en ervaringen - hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Hiermee werd het onderwerp institutioneel racisme in Nederland op een scherpe en soms schurende wijze effectief geagendeerd.  
     
  • Petitie (Consumenten) Vuurwerkverbod – In januari 2020 ondertekenden honderdduizenden mensen de petitie voor een verbod op consumentenvuurwerk. Dat was een initiatief van het Vuurwerkmanifest, in 2014 opgericht door Tjeerd de Faber en Jan Keunen (oogartsen), Marjolijn Snouck-Hurgonje (oud-verpleegkundige), Willemien Boland (jeugdarts) en Maaike van Zuilen (communicatieadviseur). De volhardende initiatiefnemers hebben na jaren hun doelstelling bereikt, mede door corona: een verbod op consumentenvuurwerk in 2020. Hun oproep ontwikkelde zich van een klemmend beroep tot omarming door politiek en bestuur. 
     
  • Communicatieaanpak Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en afdelingshoofd bij het Erasmus Medisch Centrum) – De plotselinge komst van corona zorgde in 2020 voor veel vragen. Gommers toonde het vermogen om opiniemakers, burgers en autoriteiten in begrijpelijke taal de feiten onder ogen te zien over de ic-capaciteit, de maatregelen en corona. Hij ging daarbij succesvol verder dan zijn initiële taak om de overheid te adviseren. Gommers kreeg ook een grote rol bij het duiden van actualiteit en bleef impactvol de dialoog aangaan. 

 

De winnaar van de Issue Award wordt 28 januari bekendgemaakt tijdens de online Issuelezing ‘Tussen waarheid en waanzin' door rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen - ook wel bekend onder de naam Zeikschrift

Het afgelopen jaar ging de Issue Award naar Bart Kemp (Agractie Nederland) voor zijn organisatie van het boerenprotest van oktober 2019. In 2019 won Tim Hofman de Issue Award voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Daarnaast kreeg Arjen Lubach een Oeuvre Award met zijn programma “Zondag met Lubach” waarbij Lubach maatschappelijke issues belicht.

Jury

De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Reint Jan Renes (lector Hogeschool van Amsterdam), André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals), Guido Rijnja (adviseur communicatiebeleid Rijksvoorlichtingsdienst), Lecyca Curiel (generatie-Z expert), Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO-Nederland), Mieke Ansems (directeur communicatie en marketing bij VNO-NCW en MKB-Nederland) en Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieel Dagblad). 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie