Overheidscommunicatie opnieuw onder de loep

Opnieuw gaat een commissie, in vervolg op het werk van de commissie Wallage, de overheidscommunicatie onder de loep nemen. Dit gebeurt in het kader van het project ‘Andere Overheid’.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De commissie wordt voorgezeten door Gerrit Jan Wolffensperger, oud-voorzitter van de NOS. Dat meldt de april-editie van het vakblad ’Comma’ op gezag van het Communicatieplein van de RVD.

Selectiever
Het programma ‘Andere Overheid’ staat voor een overheid die selectiever is, anders stuurt en beter presteert. In dit kader is gestart met een herbezinning op de taken, de rol en de verantwoordelijkheden van de rijksoverheid. Centraal daarbij staat de vraag of de overheid nog de goede dingen doet en of de overheid die dingen op de juiste, moderne manier doet. Dit gebeurt met takenanalyses, waarvan ook het thema 'communicatie' onderdeel van uitmaakt.

Het gaat daarbij om de vraag of communicatie voldoende een rol speelt in de volgende processen:

  • Om anders te sturen en beter te presteren moet bij de Rijksoverheid de buitenwereld vroegtijdig in de beleidsontwikkeling worden binnengehaald, en moet voeling worden gehouden met wat de samenleving vindt en ervaart.
  • Voor de acceptatie van een meer selectieve overheid is het essentieel de taken van de overheid realistisch te duiden en daarmee verwachtingen beter te managen. Dit vergt een permanent communicatieproces met de maatschappij, waarin de werkzaamheden en de legitimiteit van het Rijk als geheel centraal staan.
  • Om beter te presteren is het noodzakelijk de samenhang in het beleid zichtbaar te maken. Dit vergt op een aantal terreinen een integrale communicatiestrategie en communicatie-uitvoering van en door het kabinet, die direct aansluit op de filosofie en het profiel van het kabinet, aldus het bericht in ‘Comma’.
  • Plaats als eerste een reactie

    Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

    Word lid van Adformatie → Login →
    Advertentie