Een manier vinden om altijd te scoren in de media is natuurlijk de heilige graal in het pr-werk. Een beproefd middel is het pr-onderzoekje, bij voorkeur eentje waarin een groot probleem wordt gesignaleerd, en waar de afzender precies het product als oplossing voor heeft.
Het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out (de naam alleen al is een pr-truc) kwam bijvoorbeeld onlangs met het onderzoek dat tachtig procent van de jongeren door corona tegen een burn-out aan zit. Laat dit commerciële bedrijf nou net een ‘instrument’ hebben die dit voorkomt. Het AD nam het tot zijn spijt over.
Reclame schuurt
Een andere manier is zorgen dat een bericht zo de nieuwspagina’s binnenglijdt is wat ophef en gedoe creëren. Een ‘ruzie’ tussen de vaste mensen van tafel Voetbal Inside of tussen juryleden van de Voice of Holland bijvoorbeeld. Het zorgt altijd voor veel media-aandacht en meer kijkers, tenminste dat is de bedoeling.
Ook het persbericht van Bodygliss en de drogisterijketen Care & Beauty van gisteren kunnen we in deze categorie scharen. Onder de kop ‘Reclame over glijmiddel schuurt’ meldt drogisterijketen zich ‘onverwacht geschokte reacties op de hals gehaald’ door een gezondheidsprobleem ‘openlijk te verbinden aan seksualiteit’.
De aanleiding voor de ontzetting onder het Nederlandse publiek was een flyer over vaginale droogheid met de koptekst “Wij vrijen weer”. Harry Piet van Care & Beauty vertelt in het persbericht: ‘Wij verbinden een behoorlijk groot probleem direct aan seksualiteit en dat is kennelijk voor een aantal mensen een brug te ver.’
Het vreemde alleen is dat het verder in het persbericht helemaal niet meer gaat over de ontstane ophef. Er worden geen voorbeelden gegeven, er zijn geen verwensingen, zelfs geen doodsbedreiging, en er meldt zich ook geen belangenvereniging of minderheidsgroep die zich benadeeld voelt.
Een speurtochtje op het ophefmedium pur sang Twitter naar de ‘controversiële’ campagne “Wij vrijen weer” levert geen enkele hit op. Ook de Facebook-posts scoren ofwel geen enkele reactie en anders een schamper duimpje omhoog. Zelfs een zoekopdracht op Google laat maar een paar hits zien. “Wij vrijen weer” leidt niet tot ophef, het leidt tot helemaal niks.
We benaderen Harry Piet, de man die volgens het persbericht ondanks de stroom van geschokte reacties ‘het onderwerp vaginale droogte niet uit de weg gaat’. Waar is die ophef te zien of vinden?
Zijn antwoord is vaag weinig overtuigend: ‘Wij kregen signalen van een aantal van onze winkels dat er klanten waren die het confronterend vonden.’ Nog ontwijkender is zijn repliek op de vraag wat die reacties dan waren:
‘Inhoudelijk is het niet aan mij om dat te specificeren.’