Vloedgolf van faillissementen: retailmedia als reddingsboei

Rik Ledder, voorzitter VIA en ceo TBWA\Neboko, deelt op Adformatie.nl wat hem opvalt in de reclameindustrie.

Rik Ledder, columnist Adformatie.

Big Bazar, Score, Doek Retail, Scotch & Soda en Shoeby zitten in de financiële problemen en elektronicaketen BCC ging vorige week nog failliet. Een dalende koopkracht, gestegen inkoopkosten en toenemende rentetarieven vormen een rem op de sector. Alleen al in augustus van dit jaar zijn 39 retailers failliet gegaan. Daarmee komt het totale aantal faillissementen in de branche nu al hoger uit dan heel vorig jaar, blijkt uit CBS-cijfers.

Vloedgolf van faillissementen

En dat aantal zal in de komende maanden volgens kredietverzekeraar Allianz Trade explosief toenemen. Ondanks hogere omzetten komen veel retailers financieel in de knel, omdat ze kampen met stijgende kosten en zware schulden. En dat zijn niet hun enige zorgen. Kijk naar het tekort aan personeel, de stijgende lonen en de hogere energiekosten. Voor veel producten zijn die hogere kosten niet zomaar door te rekenen naar hogere prijzen. Maar met name door de stijgende rente, bovenop alle andere stijgende kosten, wordt het steeds moeilijker om aan de verplichtingen te voldoen. Volgens Allianz Trade lopen met name modeketens, warenhuizen en e-commercespecialisten het grootste risico.

Het is dan ook met een reden dat verdienmodellen en campagnes opnieuw onder de loep worden genomen, waarbij e-commerce doorontwikkelt en in omvang toeneemt. Consumenten zijn prijsbewuster en gevoeliger voor prijssignalen. Retailers zullen dan ook beter na moeten gaan denken over de toegevoegde waarde van de fysieke en digitale shopbeleving. En als ik de verhalen om mij heen en dit onderzoeksrapport van McKinsey moet geloven zal retailmedia hierin een belangrijke rol spelen.

Aanvullende inkomstenbron

De inzet van retailmedia kan als onderdeel van de totale on- en offline mediamix een interessante aanvullende inkomstenbron zijn. Retailmedia leent zich namelijk bij uitstek om informatie en gevoel toe te voegen aan die shopbeleving, met als voordeel dat het in te zetten is op een plek dichtbij het koopmoment. Het is een plek waar consumenten gevoelig zijn voor prijssignalen.

Voor de mensen die (nog) niet bekend zijn met de term retailmedia: retailmedia zijn media dat vertoond wordt op de website en in de winkel van retailers. Daarnaast wordt retailmedia aangevuld met media op de eigen kanalen van de retailer zoals social media en nieuwsbrieven. En ook de advertenties online, maar off-site (buiten de website van de retailer), die zijn getarget op de data van de retailer kun je onder retailmedia scharen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld ‘sponsored products’ die merken kunnen inzetten om producten meer zichtbaar te maken in de zoekresultaten.

Retailmedia zijn zoveel meer

Maar retailmedia zijn veel meer dan een POS-banner om de consument over de streep te trekken. Met miljoenen dagelijkse winkelbezoekers heeft het de potentie om awareness te realiseren onder een heel brede doelgroep. Om leveranciers (merken) en bureaus meer inzicht te geven in het snelgroeiende retail-medialandschap publiceerde de VIA Taskforce Retail Media begin dit jaar een overzicht van alle digitale advertentiemogelijkheden bij retailers en marketplaces die actief zijn in Nederland.

Om een overzichtelijke matrix te kunnen presenteren, heeft de taskforce er bewust voor gekozen om alleen de digitale advertentiemogelijkheden in kaart te brengen. Dit heeft enerzijds te maken met de snelle digitalisering en platformisering van retailmedia en anderzijds met het feit dat veel offline media (o.a. vloerstickers, schapkaarten, themapleinen, sampling en demonstraties) nog altijd direct worden ingekocht door customermarketing, trade of salesteams.

Hoe ga je om met verandering?

De markt is duidelijk nog zoekende naar de rol die retailmedia in de marketingmix op zich kan nemen, maar bovenal zijn ze benieuwd hoe groot die rol moet zijn en wat het effect ervan kan zijn op het totaalplaatje. En gezien de onrust die er in de markt heerst snap ik dat helemaal. Het is ook niet zo gemakkelijk om met verandering om te gaan. Maar dat de markt wezenlijk gaat veranderen staat vast. Het gaat daarom enkel nog om de manier waarop je ermee omgaat. Je kunt twee dingen doen: je ertegen verzetten of het omarmen. Als ik in deze markt actief zou zijn, koos ik overduidelijk voor dat laatste. Waar groei is liggen kansen. En pak je ze niet zelf, dan doet je concurrent dat wel.

Retail Media Event

Wil je meer weten over de kansen in retail media? Kom dan vooral naar het Retail Media Event dat VIA op donderdag 28 september organiseert. Hier zal onder andere Daniel Knapp, Chief Economist van IAB Europe, zijn observatie van het huidige retail-medialandschap delen. Hij zal vertellen hoe retailmedia zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, welke transformatie hij voor zich ziet en – vooral – hoe merken en vakgenoten daarin het voortouw kunnen nemen om uiteindelijk meer impact te maken.

Zie ik je daar?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie