De plofkip verdwijnt vanaf 2015 uit de Nederlandse supermarkten, stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het aantal kippen per vierkante meter moet dan met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal. Daarnaast zullen er strikte eisen gelden voor antibioticagebruik. Dat zijn alle Nederlandse supermarkten en de pluimveesector overeengekomen, maakte het CBL vandaag bekend.
Ook wordt er een nieuw, trager groeiend kippenras ingezet voor het basisassortiment kip. Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, afkomstig zijn van het trager groeiende ras.
Consumenten zijn dan wel zeker 1 tot 1,5 euro duurder uit voor hun kip, voorspelt de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP). 'Als de consument bereid is meer te betalen, dan wordt deze kip geleverd', zegt NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat.
De vakbond benadrukt wel dat het grootste deel van de kippenboeren voornamelijk levert voor de export. 'Negentig procent van de kippen blijft dus gewoon een reguliere kip en ook dat is een bofkip', aldus Oplaat. Hij wijst daarmee op een promotiecampagne voor de Nederlandse pluimveehouderij, die de NVP vorige week heeft gelanceerd.
Plofkip in flauwekulsaus
Wakker Dier is niet overtuigd van de maatregel van de Nederlandse supermarkten. 'Plofkip in flauwekulsaus', reageerde de organisatie op het voornemen van het CBL. 'Afgelopen zomer beloofden de supermarkten in de toekomst enkel varkens- en kippenvlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk in het schap te gaan leggen. Vandaag is deze belofte teruggebracht. Het wordt nu 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), die nooit naar buiten mogen en maar een paar dagen langer leven dan de plofkip nu leeft. En dat laatste pas in 2020', concludeert Wakker Dier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!