Het siert het plafond van de Sixtijnse kapel, en is een van de bekendste Christelijke schilderingen: De schepping van Adam. Deze fresco van Michelangelo in Vaticaanstad beeldt het boek Genesis uit waarin God het leven blaast in Adam.
De censoren van Facebook zien echter een heel ander beeld in dat naakte Adamslichaam met uitgestoken hand. De schrijver van het boek Psalm1 had de schildering weliswaar iets aangepast (een ander hoofd erop) maar had het pielemuisje van Adam gewoon laten zitten. ‘Onnodig seksualiserend’, zo luidde de conclusie van de Facebook-poilitie.
‘Uw advertentie werd afgewezen omdat de afbeelding niet voldoet aan ons advertentiebeleid’, schrijft Facebook in een verklaring. ‘Reclameuitingen mogen geen gebruik maken van overdreven geseksualiseerde beelden die de indruk van naaktheid geven, veel huid of decolleté laten zien of zich onnodig op specifieke lichaamsdelen richten. Dit geldt ook voor de afbeeldingen op uw site.’
Eckehard Bamberger , auteur van het verder weinig erotische Psalm 1 heeft het er niet bij laten zitten, of tenminste: heeft het enige gedaan wat slim is in zo’n geval. Hij gebruikt de Facebook-afwijzing om PR maken voor zijn werk. Hij heeft een eigen website opgezet waarop hij de Facebook-censuur bespot.
De gecensureerde versie:
Wat er eerst stond:
Het orgineel: