Een dag na mijn eerste kritische blog over de distributiestrijd tussen KPN en FOX werd bekendgemaakt dat KPN de rechtszaak tegen Fox heeft verloren. Fox Sports kan niet door KPN worden verplicht om te blijven leveren tegen de oude voorwaarden. Volgens de rechter had KPN in tegenstelling tot Ziggo/UPC zelf gekozen voor een contract met een kortere looptijd. Het is dan niet redelijk om aan het eind van de kortere contract te willen meeliften op de voorwaarden van een partij die wel een langer contract sloot. Werden vooraf en na deze rechtszaak diverse onjuistheden naar buiten gebracht om de publieke opinie op het verkeerde been te zetten?
Niet gecheckt
In deze komkommertijd waren veel landelijke kranten er als de kippen bij met publicaties over prijsverhogingen van 2 euro vanwege de toevoeging van het FOX-kanaal. Er werd niet gechecked of FOX ook daadwerkelijk 2 euro aan KPN vroeg. Naar alle waarschijnlijkheid is dit bedrag vele malen lager. Daarnaast had KPN per 1 juli 2016 al een prijsverhoging van 2,50 euro doorgevoerd, zonder dat hier een serieuze verbetering van de dienstverlening tegenover stond. Wel werd er tegelijkertijd met die prijsverhoging een erotiekzender (Passielight) aan het basispakket toegevoegd. Waar nu moord en brand wordt geschreeuwd dat men niet wenst te betalen voor live voetbal, bleef het afgelopen juli oorverdovend stil.
Door de strot geduwd?
Opmerkelijk was ook dat het leek of KPN de sportzender van FOX door zijn strot geduwd kreeg, maar in werkelijkheid was het KPN zelf die om de optie van Fox Sports 1 in het basispakket vroeg. De onderhandelingen over de prijs waren immers al lange tijd gaande. Daarnaast liggen er nog tal van andere opties op tafel hoe KPN zijn klanten met FOX Sports kan bedienen. Sterker nog: uiteindelijk bepaalt de tv-aanbieder volledig zelf hoe zij sport naar hun klanten brengt en tegen welke prijs. FOX Sports gaat daar helemaal niet over.
Hoge kosten blijkbaar niet doorberekend
Later werd door KPN naar de consument toe gedreigd met een algehele prijsverhoging. KPN betaalt echter ook voor diverse nauwelijks bekeken zenders zoals ARTE en Antena 3 zonder dat ze daar het abonnementsgeld voor hoeven verhogen (maar waar klanten uiteindelijk wel al voor betalen). Dan hebben we het nog niet over de ‘gratis’ Spotify-dienst (normaal 10 euro) die KPN de klanten geeft en de hoge kosten daarvoor blijkbaar niet doorberekend. Maar zou het echt dat filantropisch KPN erotiek en muziek gratis weggeeft maar dat voor het veel populairdere live topvoetbal andere normen gelden?
Angstig gemaakt
In de uitspraak geeft de rechtbank ook aan dat KPN juist een enorm concurrentievoordeel zou kunnen halen met FOX, vooral aangezien KPN in deze deal zelf om exclusiviteit vroeg op diverse FOX-diensten. Naast eventuele prijsverhogingen worden kijkers angstig gemaakt dat Fox Sports op zwart zou gaan en zij het nieuwe voetbalseizoen niet kunnen volgen. Tot op heden is de zender echter bij elke aanbieder gewoon nog te ontvangen. Geloof niet alles wat je ziet op tv, maar neem de berichtgeving ook soms met een korrel zout. In deze komkommertijd weet KPN er in ieder geval er een spannende wedstrijd van te maken.
Zoals de voormalig Oranjecoach Rinus Michels het vroeger al mooi wist te verwoorden: ‘Voetbal is oorlog’. Maar ook de belangrijkste bijzaak in het leven.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!