Merkrechtkwesties: Hoofdzaken

Elke maand bespreekt merkrechtspecialist Bas Kist (Chiever) een aantal saillante kwesties. Dit keer: hoofden van bekenden.

Bas Kist

Koningin Elisabeth

Kan het hoofd van de Engelse Koningin Elisabeth een merk zijn? Als het aan de Britse postdienst Royal Mail ligt wel. Eind 2017 vroeg Royal Mail een merkregistratie aan van het hoofd van Elisabeth, zoals dat sinds 1967 op de Engelse postzegels staat. En vorige week voegde de organisatie er nog een tweede merk aan toe, dit keer van het silhouet van de koningin.

 

Engelse merkendepots

Het postbedrijf lijkt grote plannen te hebben met de merken: ze werden gedeponeerd voor de meest uiteenlopende producten, van dekbedden tot bierviltjes en van mokken tot mousepads. Hoewel de Britse krant Express beweert dat er wat gemor klinkt uit het Engelse Koningshuis, lopen de registratieprocedures ondertussen gewoon door en lijkt Elisabeth vooralsnog niet in actie te komen.


 

Lindsay Lohan
Bas Kist

Lindsay Lohan

Wie onlangs wel in actie kwam vanwege vermeend misbruik van haar hoofd was Lindsay Lohan, de Amerikaanse actrice die vooral bekendheid geniet vanwege haar overmatige drankgebruik. Lohan vecht al een paar jaar tegen de makers van het videospel Grand Theft Auto V. In het spel treedt een zekere Lacey Jonas op, een voormalige actrice die beschonken achter het stuur zit. De dame is zonder twijfel  gebaseerd op de aan lager wal geraakte Lohan.

Toch bepaalde bepaalde rechter in New York op 29 maart dat Lohan geen poot heeft om op te staan. Lacey Jonas is gewoon de weergave van een vrouw van ergens in de 20 die naar het strand gaat. Zij lijkt onvoldoende op Lohan, aldus de rechter. Exit Lohan.

Moordenaar Olof Palme
Bas Kist

Verdachte moord Olof Palme

En dan hebben we nog die hoofdenkwestie in Zweden, waar kunstenaar Markus Andersson een foto overschilderde. Op de foto staat Christer Pettersson, de man die ooit tevergeefs vervolgd werd voor de moord op Olof Palme.

In dit geval kwam niet de eigenaar van het hoofd Pettersson in opstand, maar de maker van de foto, Jonas Lemberg. Die vond het ordinair jatwerk en stelde dat zijn auteursrechten waren geschonden. Echter, dat ziet de hoogste Zweedse rechter toch anders. Volgens de rechter moet je naar het schilderij in zijn geheel kijken. Door de kleuren, het ruige landschap, het geitje en vooral de symbolische boodschap die het schilderij uitdraagt, heeft Andersson een nieuw werk gecreëerd en pleegt hij geen auteursrechtinbreuk.

Lessen?

Is dan nu de les uit deze internationale conflicten dat het allemaal wel los loopt als je aan de haal gaat met het hoofd van een bekendheid? Nee, integendeel. Als ik door de Nederlandse bril naar deze kwesties kijk, was ik niet van mijn stoel gevallen als alle zaken hier juist in het voordeel van de hoofden waren uitgevallen.

De wereld zou natuurlijk te klein zijn als PostNL hier het hoofd van Koning Willem Alexander als merk zou registreren. Daar steekt óf het Benelux merkenbureau een stokje voor óf de RVD staat dreigend op de stoep.

Striker Lucian
Bas Kist

Look-alike

En een look-alike van een beroemdheid in een videogame lijkt me hier ook wat riskant: kijk maar naar de zaak die Edgar Davids onlangs won tegen Striker Lucian, een personage in het computerspel League of Legends dat volgens de rechter op Davids lijkt.

Overschilderen foto
Bas Kist

Eén-op-één

En ook het één-op-één overschilderen van een foto zou hier snel een auteursrechtinbreuk zijn. Een (Belgisch) voorbeeld daarvan is de veroordeling van kunstenaar Luc Tuymans in 2015, vanwege het overschilderen van een foto van Katrijn van Giel.

Nee, het blijft oppassen met bekende hoofden, helemaal als je zo’n hoofd zonder toestemming in een reclame zou gebruiken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie