Daarnaast waren er prijzen voor jong talent (Young Designer Award) en de beste opdrachtgever (Best Client Award). Grote winnaar is Lemz: het ontwerpbureau won met Sweetie in de categorie Service & Systems, en sleepte ook de Future Award in de wacht.
Rol van design
Sweetie, ontwikkeld voor Terre des Hommes, bestrijdt online sekstoerisme via een avatar die het uiterlijk van een jong meisje heeft. ‘Met de Future Award voor Lemz beloont de jury een ontwerpproject met een sterk journalistieke benadering dat raakt aan een relevant thema en zowel juridische als ethische vragen opwerpt’, aldus de organisatie van de DDA. ‘Voor de jury is Sweetie niet alleen een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen, maar stelt het ook de rol van design ter discussie. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel. Lemz raakt met een sterk journalistieke benadering aan een relevant thema en werpt zowel juridische als ethische vragen op.’
Winnaars in de andere categorieën zijn Sochi Project (Kummer & Herrman, Communication); Rescue Tip Board (Spark design & innovation, Product); Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel, MVSA Architects en West 8, Habitat); Haute Couture najaar 2013 (Viktor&Rolf, Fashion); en The In Vitro Meat Cookbook (Next Nature Network, Design Research).
Industrieel ontwerper Dave Hakkens ontving de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. Artis kwam als beste opdrachtgever uit de bus en werd bekroond met de Best Client Award.
Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.
WINNAARS DUTCH DESIGN AWARDS 2014
COMMUNICATIE
Winnaar: The Sochi Project – Kummer & Herrman (www.kummer-herrman.nl) ‘Slow journalism’ over de regio rond Sotsji (Rusland), waar de winterspelen van 2014 werden georganiseerd. Verhalen komen samen in een monumentale publicatie en in reizende tentoonstellingen.
De jury is onder de indruk van de toewijding, de moed en het doorzettingsvermogen dat de onderzoekers aan de dag legden om hun project tot voltooiing te brengen. Met als resultaat een betekenisvol verhaal, authentiek vertaald in diverse uitingen, dat rijk is aan diepgang. In The Sochi Project is informatie over een belangrijk en politiek gevoelig onderwerp niet alleen ontsloten, maar ook veiliggesteld voor komende generaties.
PRODUCT
Winnaar: Rescue Tip-Board – Spark design & innovation i.s.m. HONOR Safety & Consultancy en Veiligheidsregio Haaglanden (www.sparkdesign.nl) Met dit opblaasbaar reddingsvlot kunnen hulpverleners een drenkeling sneller bereiken en effectiever hulp verlenen. Doordat het vlot kantelbaar is, kan de hulpverlener het slachtoffer eenvoudig uit het water halen en direct starten met stabiliseren.
In Rescue Tip-Board ziet de jury een efficiënte, degelijke oplossing voor een probleem. Esthetiek is ondergeschikt aan functionaliteit, hetgeen passend is in de (reddings)situaties waarvoor de toepassing is ontworpen. De effectiviteit ervan wordt onderstreept door het feit dat het ontwerp niet alleen is goedgekeurd door de brandweer, maar ook al daadwerkelijk gebruikt wordt door hulpverleners. Het kantelsysteem is innovatief en levert een significante verbetering op.
HABITAT
Winnaar: Rotterdam Centraal – Benthem Crouwel, MVSA Architects, West 8 (www.benthemcrouwel.nl, www.mvsa-architects.com, www.west8.nl) De vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal, opgetrokken uit glas en hout, heeft een puntig dak dat wijst naar het hart van de stad. De meer bescheiden noordelijke entree sluit aan bij het karakter van de daarachter gelegen wijk.
Naar mening van de jury verandert het nieuwe Rotterdam Centraal de ervaring van reizigers. Met materiaal- en lichtgebruik werd overzichtelijkheid en ruimtelijkheid gecreëerd, wat reizen met het openbaar vervoer veraangenaamt. Niet in de laatste plaats wordt daaraan bijgedragen door de efficiënte indeling van het station en het gemak waarmee de reiziger er zijn of haar weg kan vinden. Tevens roemt de jury de samenwerking tussen verschillende partijen, die heeft geleid tot een herinrichting die het hele stationsgebied ten goede komt.
FASHION
Winnaar: Haute-couturecollectie najaar 2013 – Viktor&Rolf (www.viktor-rolf.com) Tijdens de eerste coutureshow van Viktor&Rolf in dertien jaar droegen de modellen platte sandalen en hoog gesloten, vaak wijde jurken met asymmetrische uitstulpingen. Met modellen in staande en liggende poses creëerden de ontwerpers een levende zentuin.
Voor het eerst sinds jaren weer een collectie: ook de jury hield rekening met een glamoureuze comeback, maar werd prettig verrast door het gehanteerde zenthema. Veel indruk maakte de verfijnde presentatie, die aanleunt tegen het theatrale maar wordt ervaren als een performance. Sterk verhalend, subtiel en tot in de details van hoge kwaliteit.
SERVICE AND SYSTEMS
Winnaar: Sweetie – Lemz (www.lemz.net) Sweetie is een middel ontwikkeld om sekstoerisme tegen te gaan en pedofielen te ontmaskeren. Via een avatar die het uiterlijk van een jong meisje heeft, kunnen de gebruikers sekstoeristen opsporen. Voor de jury is Sweetie een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen. Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van een fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten.
Een ontwerp hoeft niet altijd comfortabel te zijn: Sweetie toont dat aan en overstijgt daarmee de standaard van design. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel. Lemz raakt met een sterk journalistieke benadering aan een relevant thema en werpt zowel juridische als ethische vragen op. Sweetie opent het debat over de designpraktijk. Wie bepaalt de definities en de grenzen? Hoe moeten ontwerpers omgaan met privacy? En hoe bewaken we de ethiek binnen het vakgebied? Sweetie dient niet alleen een goed doel, maar stelt ook de rol van design ter discussie.
DESIGN RESEARCH
Winnaar: The In Vitro Meat Cookbook – Next Nature (www.nextnature.net) Prikkelende visies op de toekomst van ons voedsel in de vorm van een kookboek waarin één ingrediënt – kweekvlees – steeds terugkeert. Het boek behandelt thema’s als duurzaamheid, voedseltekort, dierenleed en culinaire innovatie.
In The In Vitro Meat Cookbook ziet de jury een medium dat grote onderwerpen dicht bij huis brengt. De technologie die in het boek voor het voetlicht wordt gebracht is voor de gemiddelde mens nog niet bereikbaar, maar exploreert wat de toekomst zou kunnen betekenen voor onze voedingsccultuur én opent het debat daarover. Het fraai vormgegeven boek is een speculatief onderzoek dat extra gewicht krijgt door bijdragen van wetenschappers, activisten, filosofen en experts uit tal van disciplines.
YOUNG DESIGNER AWARD
Winnaar: Dave Hakkens (www.davehakkens.nl) Industrieel ontwerper Dave Hakkens studeerde in 2013 af aan de Design Academy Eindhoven. Hij wil de wereld verbeteren door mensen bewust te maken van massaproductie en de manier waarop we met producten omgaan. Zijn modulaire telefoonproject Phonebloks en de recycle-installatie Precious Plastic trokken internationaal de aandacht.
De jury maakte het niet eerder mee dat een afstudeerproject de aandacht kreeg die Dave Hakkens’ Phonebloks ten deel viel, maar juicht deze beslist toe. Net als Hakkens zelf ziet zij er niet een kant-en-klare oplossing in, maar wel een effectieve en vernieuwende manier om druk uit te oefenen op grote producenten en ze te laten nadenken over modulaire systeem. Met zijn open source-benadering en slim gebruik van social media, deelt hij kennis en weet hij een enorme groep mensen te mobiliseren.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!