Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de meest gebruikte apps ter wereld: TikTok. Het social platform, vooralsnog vooral bekend als de short-form video app waar hypes en viral filmpjes ter wereld komen en memes het levenslicht zien, geeft gebruikers de mogelijkheid om video's van maximaal 60 seconden op te nemen en deze met de wereld te delen.
Op TikTok gaat het niet over jou of wat jij doet, maar juist om het entertainen van je publiek. En het gaat niet om perfectie– zoals op Instagram – maar over creativiteit en originaliteit door audiofragmenten in een nieuwe context te zetten. Maar, waarom groeit juist dit platform zo hard?
De snelle opmars van TikTok is tekenend voor de shift die we zien in het gebruik van social media onder jongeren. Binnen deze nieuwe stroom op social media draait het veel minder om communicatie, en ligt er juist een hevige nadruk op de manier waarop je jezelf creatief kan uiten en onderscheiden.
Op Instagram zien we deze beweging terug in de groeiende hoeveelheid beschikbare tools waarmee Instagram Stories mee gepersonaliseerd kunnen worden. En op Snapchat in het toenemende gebruik van AR-lenses en filters. Op TikTok is het hele platform ingericht ingericht op dit type communicatie, waarbij muziek een sleutelrol speelt, maar waar ook gebruik wordt gemaakt van AR-filters, stickers en andere effecten.
Veel marketeers die eigenlijk nog geen kennis hebben gemaakt met platform zeggen: ‘TikTok, dat is niets voor mij.’ Maar dat was precies hetzelfde tijdens de opkomst van andere platformen zoals Facebook en Instagram. Er liggen wel degelijk kansen voor merken op TikTok – om inzicht in te geven in wat het platform interessant maakt voor bedrijven heb ik een aantal punten op een rijtje gezet:
1 – Het bereik is enorm.
TikTok is een open platform en door als merk in te spelen op challenges, populaire soundbites of door een eigen challenge te creëren kun je enorm veel bereik en engagement behalen. Bovendien spendeert de gemiddelde TikTok-gebruiker twee keer zoveel tijd per sessie op TikTok als op Instagram. Een goed voorbeeld van de mogelijkheden van het bereik op TikTok is de Efteling: de video’s van het attractiepark worden gemiddeld door 100 duizend mensen bekeken, sommige zelfs meer dan 400 duizend keer. Zonder media. Bovendien is de engagement, meer dan 14 duizend likes per video, ruim bovengemiddeld.
2 – Wat populair is op Instagram, start op TikTok.
TikTok kun je misschien wel het beste vergelijken met video-app Vine. De content die daar destijds werd gemaakt verspreidde razendsnel naar andere platformen zoals Facebook en Twitter. Hetzelfde zien we gebeuren met TikTok. Door het open karakter van het platform is het heel makkelijk om video’s te delen op andere kanalen, en slaan trends dus makkelijk over. Veel video’s die populair zijn op Instagram beginnen op TikTok. Door in te zetten op TikTok beperk je jezelf dus niet tot een enkel platform – voordat je het weet wordt content gedeeld op Instagram, Snapchat en Facebook. Kort samengevat: populariteit winnen op TikTok heeft vaak populariteit op andere platformen als gevolg.
3 – De doelgroep wordt ouder, content breder.
TikTok, eerder bekend als Musical.ly, is bekend geworden met lip-sync video's. Sinds de rebranding is de content, maar ook de gemiddelde gebruiker van het platform, volwassener geworden. TikTok heeft zich in een razend tempo ontwikkeld en het type content dat wordt gedeeld verbreed zich: de focus is in relatief korte tijd versprongen van dansvideo’s naar video’s met meer nadruk op inhoud. Zo zijn nu productvideo’s en tutorials populaire categorieën op het platform.
4 – De drempel is laag.
Waar je op een platform als Instagram op dit moment écht de beste content moet hebben om mee te komen, is de drempel op TikTok nog laag voor merken. Dat maakt het interessant. Daarbij zien we dat het op TikTok nog relatief makkelijk is populariteit winnen door de eerste te zijn, de voorsprong pakken is nu nog mogelijk. Neem hier weer het voorbeeld van De Efteling: de content die het bedrijf maakt past perfect in context van het platform. Ze begrijpen hoe TikTok wordt gebruikt en spelen in op wat er speelt in de community. Content op TikTok is niet perfect, maar juist super creatief.
5 – Creativiteit van de community
Als merk zijnde is het makkelijk om waarde toe te voegen aan het platform door gebruik te maken van de creativiteit van de community. Dit kan je op twee manieren doen:
- Door in te spelen op challenges – de hashtags waar op ingehaakt kan worden door TikTok-gebruikers – en daar je eigen draai aan te geven. In deze populaire tags liggen enorme kansen. Zo heeft #tiktoktravel bijvoorbeeld meer dan 3,5 miljard views, #sportlover meer dan 4,5 miljard views, en #beauty meer dan 2,8 miljard views, maar door merken wordt hier nog nauwelijks op ingehaakt.
- Eigen challenges rondom je merk te bedenken. Een goed voorbeeld van de Efteling is de Holle Bolle Gijs #sleepyday Challenge. Dit leverde meer dan 475k views, 60k likes, 3k comments op.
6 – De lange termijn
TikTok is een van de apps uit het portfolio van de Chinese partij Bytedance: het meest gewaardeerde non-publieke bedrijf ter wereld met een valuatie van meer dan 75 miljard dollar. De apps van Bytedance kennen wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers.
In China, waar TikTok bekend staat als Douyin en de bevolking een aantal stappen voor loopt op het gebied van mobiel gebruik, kent het platform al veel meer functionaliteiten dan in de Westerse wereld.
Zo heeft Douyin een eigen creditcard, vele e-commerce integraties en zijn influencers op het platform opzichzelfstaande merken. Voor merken is dit interessant gezien de kans groot is dat deze features op de lange termijn ook in Westerse markten worden uitgerold.
Tim van der Wiel is oprichter en eigenaar van social mediabedrijf GoSpooky en Speaky, gespecialiseerd in voicetoepassingen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!