Premium

Videoland introduceert nieuwe abonnementsvorm met reclame

Avod-model in streaming video wint terrein.

Videoland introduceert nieuwe abonnementsvormen. De kijker kan voortaan kiezen uit basis, plus en premium. Kiest de kijker een basisabonnement dan krijgt hij reclame te zien en betaalt hij 4,99 euro per maand, de helft van het premiumabonnement.

Er is ook een tussenabonnement voor bijna acht euro. Het verschil met premium is dat de gebruiker kan streamen op twee schermen in plaats van vier. Er is geen reclame. 

Volgens chief marketing officer Lucien Brouwer van RTL wil Videoland de kijker meer keuzevrijheid bieden. 'Voor de ene klant is het belangrijk dat het hele gezin kan streamen, liefst tegelijk, maar niet dezelfde serie of film. Terwijl een ander vooral samen op de bank een serie kijkt. Zo is het ook met reclame. Vind je het prima om reclames te zien dan krijg je van ons meteen een gunstigere prijs. En zo valt er vanaf nu ook in je abonnement wat te kiezen bij Videoland.'

Voor de huidige abonnees verandert er niets, al kunnen zij ook overstappen op de twee andere abonnementsvormen. Alle klanten van Videoland houden hetzelfde aanbod aan series, films en documentaires.

Het is ook de bedoeling dat Videoland meer programmacontent gaat aanbieden van de lineaire zenders. Het is niet duidelijk of RTL XL daarmee geïntegreerd wordt in Videoland.

De komende periode gaat RTL de nieuwe abonnementen gefaseerd introduceren, zowel voor nieuwe als voor bestaande klanten. Dit geldt ook voor de mogelijkheden voor adverteerders. Verkoophuis van RTL Ad Alliance begint met een aantal vaste partners, later in het jaar worden de commerciële mogelijkheden verder uitgebreid. 

Salesdirector Anna-Maria Vujinovic van Ad Alliance verklaart dat het mediabedrijf ook adverteerders keuzevrijheid wil bieden. 'Ze kunnen adverteren bij de hoogwaardige content van Videoland, bij consumenten die aangeven dat ze openstaan voor het ontvangen voor commerciële uitingen.'

Avod model

Het Avod-model (Ad-Supported Video on Demand) waarmee RTL/Videoland nu komt, wint aan populariteit bij aanbieders. Internationaal doet YouTube dat al jaren, maar er zijn ook nieuwe toetreders in die markt, zoals PlutoTV (van Viacom) en Quibi. Ook daarin zijn weer tussenvormen: de abonnee betaalt een lager bedrag en krijgt advertenties te zien, of het platform is geheel gratis voor de gebruiker en de adverteerder betaalt.

Aanbieders zien dat er een maximum is aan het aantal abonnementen op VOD-diensten. Er komen steeds meer aanbieders bij, maar de consument wil op slechts enkele videoplatforms een abonnement nemen. 

In mei bleek volgens cijfers van GfK (DAM) dat het bereik van online videoplatforms is gestegen, net als het aantal abonnees. 

In Nederland heeft Talpa Network zijn KIJK-platform geheel gratis gehouden in een advertentiemodel, waarbij er ook mogelijkheden voor adverteerders zijn om een eigen kanaal te krijgen. Ook NPO Start en het eerder genoemde RTL XL hebben advertenties.

NLZiet, de gezamenlijke online tv-dienst van NPO, RTL en Talpa, onderzocht de mogelijkheden voor een advertentiemodel, maar heeft er vanaf gezien.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie