Unilever zet Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje in de etalage

Het concern moet winstgevender worden, één van de maatregelen die worden getroffen is het stoppen met margarine.

Unilever stapt uit de productie van margarine en ander smeerbaar broodbeleg. Dat betekent dat merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje in de etalage gaan. Het is een van de maatregelen die het was- en voedingsmiddelenconcern treft om winstgevender te worden. Daarmee moet ook het rendement voor aandeelhouders worden opgekrikt.

Kraft
Unilever wil nog dit jaar beginnen met het inkopen van 5 miljard euro aan eigen aandelen. Daarnaast moet de komende jaren het dividend met 12 procent omhoog. Het Brits-Nederlandse concern staat onder druk door een recent overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz, dat werd afgewezen en vervolgens ingetrokken.

Geen koerswijziging
Los van de verkoop van de margarinetak, die bedoeld is om beleggers tevreden te stellen, is Unilever ervan overtuigd dat de eigen toekomstplannen aandeelhouders op termijn meer rendement bieden dan het onlangs afgeslagen overnamebod van branchegenoot Kraft Heinz. Dat zei topman Paul Polman donderdag in een toelichting op de aangescherpte strategie van de Britse-Nederlandse was- en voedingsmiddelengigant.

Afscheid
De margarinetak waar Unilever afscheid van gaat nemen, vormt van oudsher het hart van het Nederlandse deel van Unilever, dat in 1930 ontstond uit een fusie tussen de Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. De jaaromzet bedraagt zo'n 3 miljard euro, op een totaal van bijna 53 miljard euro.

Financieel topman Graeme Pitkethley zegt dat er 'koortsachtige interesse' voor de margarinetak bestaat, vooral bij private investeerders. Een verkoop van de divisie heeft dan ook de voorkeur, al is een verzelfstandiging met een eigen beursnotering ook mogelijk als de prijs Unilever niet aanstaat.

Snoeien in management, maar banengroei in Nederland
Het bedrijf wil daarnaast alle overige onderdelen op het gebied van eten en drinken onder één dak brengen. Nu is er nog een aparte tak voor ijsjes en frisdranken. Het hoofdkantoor van de nieuwe voedingsmiddelendivisie komt in Nederland. Per saldo zou dat in ons land zomaar een groei van het aantal banen kunnen opleveren, zei Polman. Wel zal hier en daar wat gesnoeid worden in managementlagen.

Twee kantoren-issue
Ook wordt bekeken of de bedrijfsstructuur met zowel een Nederlands als een Brits hoofdkantoor eenvoudiger kan. Dat alles is geen opmaat voor een verdere opsplitsing van Unilever, benadrukte Polman. Het is wel de vraag of beide beursnoteringen, in Londen en Amsterdam, behouden zullen blijven. Het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie speelt in die discussie geen rol, aldus de topman.

Besparing
Doel van de maatregelen is een verdere verlaging van de kosten, met 6 miljard euro in de jaren tot en met 2019 in plaats van de eerder gemelde 4 miljard euro. Dat moet ruimte bieden om meer eigen aandelen in te kopen, te beginnen met een bedrag van 5 miljard euro dit jaar, en om het dividend de komende jaren met 12 procent op te voeren. Analisten reageerden sceptisch en denken dat er meer nodig is om aandeelhouders te overtuigen.

Bron: ANP

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie