Premium

De (verlegen) helden van Barbara Barend

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Barbara Barend van Helden Media.

Barbara Barend

Deze week is Barbara Barend, oprichter en directeur van Helden Media, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Barbara over haar week: 'Nils kondigde mij aan als hoofdredacteur van Helden magazine. Maar Nils, dat ben ik niet meer, dat is Jasper Boks. Ik ben eigenaar van Helden en wat wij bij Helden doen, is inspireren door sportverhalen in de breedste zin van het woord. We willen met die sportverhalen mensen plezieren en verbinden, gezonder en gelukkiger maken. We maken verhalen vanuit het hart en met liefde voor het verhaal achter de sporter. We doen dat direct naar de consument in print via Helden Magazine, via onze eigen (social) mediakanalen, we doen dat voor heel veel mooie merken die actief zijn in de sport en via mediakanalen als Videoland en Ziggo. In iedere activatie, fysiek of online, in iedere strategie die we schrijven, in ieder concept willen we inspireren. Het willen inspireren om te verbinden en de wereld gelukkiger te maken is een intrinsieke motivatie van mijzelf. Als bedrijf vinden we het heel belangrijk om te plezieren en de wereld gezonder te maken. Met die gedachte in het achterhoofd maak ik deze week mijn keuzes en wees niet bang, ik beperk me niet alleen tot sporthelden die inspireren.'

Hier haar 5 pic(k)s:

1. De maatschappelijke missie van Marcus Rashford

'Ik wil wel beginnen met voor mij de meest inspirerende sportheld van het afgelopen jaar, Marcus Rashford. De 23-jarige spits van het Engelse nationale team en van Manchester United heeft er zijn missie van gemaakt een eind te maken aan honger bij kinderen. Bij de eerste lockdown in Engeland begon hij zijn campagne om honger onder kinderen in Engeland niet alleen onder de aandacht te brengen, hij ging zelf actief aan de slag. Daarmee heeft hij ontzettend veel bereikt. Via oproepen op social media en een open brief aan het Britse parlement wist hij zowel de regering als Britse ondernemers en anderen te overtuigen en heeft hij ervoor gezorgd dat de ruim 1,3 miljoen allerarmste kinderen in Engeland ook buiten schooltijden gratis maaltijden krijgen.

Lees hier zelf het verhaal van Rashford. De BBC maakte een documentaire over Rashford "feeding Britain’s children", die helaas niet die via BBC iPlayer en ook niet in Nederland is te zien, maar komende week nog wel een paar keer op de BBC. Zoals woensdag om 13:30 uur of donderdag (vandaag dus!) om 20:30 uur op BBC News.'

Marcus Rashford
Marcus Rashford

2. Eliud Kipchoge & Kemala Harris en de mentale barrière

'In deze laatste week van 2020 wil ik terugblikken op dit jaar en kijken naar voor mij inspirerende momenten. Persoonlijk heb ik een zeer inspirerende ontmoeting gehad met de Keniaan Eliud Kipchoge, de snelste marathonloper op aarde. Eliud wil de wereld mooier maken door hardlopen, concreet door iedereen aan het hardlopen te krijgen. Want als we hardlopen worden we blij, maken we geen ruzie, voelen we ons fijn en worden we leukere mensen. Ik vind het een mooie gedachte.

Wat zijn verhaal inspirerend maakte, is zijn overtuiging dat topprestaties niet zozeer gaan over het slechten van fysieke barrières maar vooral om het overwinnen van mentale barrières. Je geest, je mindset, bepaalt uiteindelijk het verschil tussen slagen en falen. Sommige prestaties worden niet voor mogelijk gehouden, zoals een marathon onder de twee uur lopen. Kipchoge deed het, weliswaar niet op een officieel moment, maar hij deed het. Hij denkt dat veel meer mannen de komende jaren de marathon onder de twee uur gaan lopen. Waarom? Omdat ze nu weten dat het kan. De mentale barrière is beslecht.

Dat brengt me bij mijn tweede random pic(k) of the day. Ik wil graag de speech van Kemala Harris delen, nadat bekend werd dat ze de nieuwe vice-president van Amerika was geworden. "I may be the first woman in this office, I will not be the last." Ik vind dat zo’n mooie zin. Om Kipchoge te volgen: de mentale barrière is beslecht, nu gaan er velen volgen.'

Kemala Harris
Kemala Harris
Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge

3. 'We zijn "het" allemaal af en toe wel eens kwijt'

'Mijn pick van vandaag is geen sport of politiek fragment dat velen zich nog herinneren van 2020, maar een simpel, gewoon menselijk fragment. En daarom ook zo inspirerend.

Op 22 december was het zogenaamde Knoopgala, het muziekgala waar bekende Nederlandse artiesten optreden met mensen met een verstandelijke beperking. We zagen en hoorden niet alleen mooie muziek, maar zagen en hoorden ook wat mensen met een handicap allemaal kunnen, waartoe ze, ondanks hun handicap, in staat zijn.

Als Cheyenne, die Maan met haar gitaar begeleid, het even helemaal kwijt is, stopt de zangeres met zingen en gaat Cheyenne helpen. Wat ontstaat is prachtige en menselijke televisie. Helaas heeft juist dit fragment de uitzending niet gehaald. Waarom niet vraag ik me af. We zijn "het" allemaal af en toe wel eens kwijt, artiesten, presentatoren, politici, trainers. So what? Juist dan moeten we elkaar helpen, zoals Maan, door een knikje, een arm om de schouders, even iemand erbij te halen, gewoon door begrip. Dat is eigenlijk heel inspirerend. Het fragment werd door HandicapNL, dat het gala mede organiseerd, wel gedeeld. Het ging vervolgens viral en zo stuitte ik er ook via AD.nl op.'

Cheyenne en Maan
Cheyenne en Maan

4. De (niet-)sporthoogtepunten van coronajaar 2020

'Door corona werd 2020 niet het sportjaar waar we ons zo op verheugd hadden. De Olympische Spelen, het EK voetbal en de Formule 1 in Zandvoort gingen allemaal niet door. Toch gaat ook dit jaar als memorabel de boeken in. Deze pick gaat over sportprestaties en sporters die ons dit jaar inspireerden. Want sporters bleven dit jaar niet stil, niet op en niet buiten het veld. 

Het afgelopen jaar was het jaar van Jutta Leerdam, nog maar 21 jaar was ze toen ze wereldkampioen werd op de 1000 meter. Het was het jaar van Suzanne Schulting, die niet alleen wereldtop is in het shorttracken maar nu ook voor de medailles meedoet in het zogenaamde langebaan schaatsen. En natuurlijk was 2020 het jaar van Patrick Roest en natuurlijk weer Ireen Wüst die beiden wereldkampioen all-round werden, van Thomas Krol die wereldkampioen 1000 meter werd, maar ook Kjeld Nuis die een dag na zijn verloren 1000 meter toch nog even de wereldtitel op de 1500 meter pakte.

Onze vrouwenwielrenners verdeelden bijna alle grote prijzen, in het veld en op de weg. Bij de vrouwen vulden “we” het hele podium na het wereldkampioenschap, cycloscross met Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand. Op de weg werd Anna van der Breggen eerst wereldkampioen in de tijdrit om een paar dagen later ook de wegwedstrijd te winnen. Zij en Annemieke van Vleuten verdeelden als het ware de zeges in grote wedstrijden. Zoals Matthieu van der Poel met zijn Belgische concurrent Wout van Aert de zeges afwisselde, met voor ons als hoogtepunt de overwinning van Van der Poel in de belangrijkste wedstrijd van Vlaanderen, de heilige Ronde. 

Maar inspirerend vond ik ook de wijze waarop Memphis Depay terugkeerde na zijn zware knieblessure, hoe Virgil van Dijk en Gio Wijnaldum bepalend waren in de eerste nationale titel van Liverpool in dertig jaar. En eerlijk is eerlijk, de Jumbo-Visma wielerploeg is toch ook een beetje van ons. De etappezeges in de Tour, het drama op de een na laatste dag en de latere eindzege van de sympathieke Sloveen Primoz Roglic in de Vuelta hoorden ook tot de hoogtepunten van het coronajaar 2020. Drama’s met Nederlanders waren er ook, met als absoluut dieptepunt de valpartij in de eerste etappe in de Ronde van Polen, waarbij onze spintkanonnen Dylan Groenewegen en vooral Fabio Jakobson vreselijk ten val kwamen. Laten we hopen dat Fabio zodanig herstelt dat hij weer mooie, eerlijke sprints mag uitvechten met Dylan. En dan merk ik dat we de vaste plaats van Max Verstappen op podia van een Grand Prix al normaal vinden.

Maar 2020 ging niet alleen over prestaties, het was ook een jaar van moed. Zoals de vier turnsters die in 2011 naar buiten traden over tegen hen begane mishandelingen, in 2020 eindelijk brede erkenning kregen. Want sport mag nooit leiden tot jarenlang lijden. Sport moet leiden tot juichen, genieten en lachen, met soms een traan. Dat wens ik alle sporters ook in 2021 toe, waarover wij dan zullen berichten.

En 2020 ging over sporters die zich nadrukkelijke mengden in het maatschapperlijk debat. Inspirerend waren Wijnaldum, Depay en Van Dijk en zoveel andere sporters die zich in navolging van sporters in Amerika uitspraken over BLM. Inspirerend was het dat in Engeland en ook in Nederland voetbalclubs stelling namen tegen racisme, dat Paris Saint-Germain en Istanbul Başakşehir het veld afliepen na racistische opmerkingen tegen de assistent-trainer van de Turkse club. Inspirerend was het dat Lewis Hamilton in de autosport en Terrance Pieters zich (voor het eerst) uitsprak tegen racisme in het hockey. En inspirerend was het dat zowel Nike als Adidas zich uitspraken tegen racisme. Hoewel de grootste evenementen dit jaar door corona niet doorgingen, zal 2020 wel degelijk als een belanngrijk sportjaar de boeken in gaan. En dat niet alleen door de prestaties.’

Anna van der Breggen
Anna van der Breggen
De neven Marlon Landbrug en Terrance Pieters
De neven Marlon Landbrug en Terrance Pieters

5. Lara

'Mijn laatste pick gaat over een topsporter die helaas veel te jong, in de kracht van haar sportleven, is overleden.

Shortrackster Lara van Ruijven overleed dit jaar op 10 juli in een Frans ziekenhuis. Ze werd maar 27 jaar. En omdat mijn rubriek over inspireren gaat, wil ik haar teamgenoot en goede vriendin Yara van Kerkhof citeren. In ons magazine Helden en ook bij de 5 uur show (vanaf minuut 27) vertelde ze liefdevol over haar vriendin Lara en wat zo bijzonder aan haar was: "Lara was bescheiden en Lara was wereldkampioen. Lara liet jonge kinderen zien, dat je ook als je verlegen en bescheiden bent, nog steeds de beste van de wereld kunt worden. Dat vind ik echt heel mooi."

Graag wil ik deze rubriek afsluiten met de ode (in Helden) die Yara van Kerkhof en alle vrouwen en mannen van de shorttrackploeg en hun coach Jeroen Otter brachten aan Lara. Laat Lara een inspiratie voor alle verlegen kinderen zijn. Ik wens iedereen een gezond en mooi 2021!'

Lara van Ruijven
Lara van Ruijven

Komende week is Marco Jongeneel van Studio vijf890 curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie