Premium

Akwasi: 'De beweging is gaande. Ze bestaat'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten wat hen inspireert. Ditmaal Akwasi van Omroep Zwart.

Akwasi, fotografie 💕📷 VILAIN & GAI 📷💕 @vilaingai

Deze week was Akwasi Owusu Ansah (1988), medeoprichter Omroep Zwart, rapper, acteur en dichter van Ghanese afkomst, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Akwasi over zijn week: 'Over het algemeen zal ik verhalen over inspiratie, veerkracht en creativiteit delen. Een gezonde blik op wat we nu aan het doen zijn, wat er speelt en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te wijden.  Ik deel vooral mijn perspectief en mijn invalshoek. Here we go!'

Hier zijn 5 bijdragen:

1. 'Zonder besef van onze geschiedenis leven we als een boom zonder wortels'

'Hoe lang nog voordat Keti Koti, de dag waarop in Nederland elk jaar de slavernij wordt herdacht en de vrijheid gevierd, een officiële feestdag wordt, denk je? Vorig jaar was iedereen vrij omdat de emancipatoire en inmiddels veelbesproken dag op een zondag viel.

Op deze dag zijn er zoveel initiatieven geweest over het claimen van je vrije dag. Wat mij triggert is dat, waar we het vorig jaar hadden over “na de komma”*, we ineens een shift hebben over “de komma is meer een backspace geworden”. Wie zit er dan achter het toetsenbord, vraag ik me af? En wat krijgen we volgend jaar? Een blanco vel? Een helemaal uitgewiste geschiedenis?

Omroep Zwart kent een veelvuldigheid aan betekenissen. Zwart is geen kleur, maar wetenschappelijk gezien een gebrek aan licht. We scheppen daarmee ons licht op onderbelichte perspectieven, onderbelichte narratieven en onderbelichte verhalen. Ook heeft zwart in het wereldwijde vocabulaire een negatieve connotatie. Het enige positieve aan zwart in het vocabulaire zijn zwarte cijfers.

Zwart is dus geen kleur, maar het vormt wel de verschillende primaire kleuren die we op een evenredige basis mengen. Dan krijg je zwart.

Zwart absorbeert, een van de redenen dat je in styling zwart met alles kunt matchen, is omdat het geen kleuren reflecteert.

Wat nog rest is een vermelding in de Dikke van Dale. Zwart, omroep in het publieke bestel. En zolang wij bestaan zullen we ons committeren aan het agenderen van de gedachtegoed van de verschillende ontbrekende bladzijdes die de verscheidene gemeenschappen in Nederland aangaan. Voor Keti Koti zijn we misschien wel onderweg naar een nationale feestdag net zoals ze in Amerika Juneteenth hebben op 19 juni. 

Daar valt een paralel te maken. Het is namelijk ook een dag die in teken staat van het vieren en herdenken van de afschaffing van het koloniale gezamenlijke verleden. Zonder enig besef van voorkennis, context, onze geschiedenis of cultuur leven we als een boom zonder wortels. Die worteling in de samenleving verdient water, licht en liefde. Bij deze.'

*) Op 1 juli vorig jaar bood koning Willem-Alexander daarom zijn excuses aan voor de slavernij en het gebrek aan optreden van zijn voorouders. In december 2022 deed premier Rutte dat namens de Nederlandse staat. Achter het slavernijverleden zette hij 'geen punt, maar een komma'.

Akwasi trad samen met Zwart Licht zelf ook op bij Vier Keti Koti, met het nummer Schoon Schip (vanaf minuut 14:28)

En bekijk desgewenst Femke Halsema bezorgd over toekomst

Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken' en is de dag, op 1 juli, waarop in Nederland elk jaar de slavernij wordt herdacht en de vrijheid gevierd
Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken' en is de dag, op 1 juli, waarop in Nederland elk jaar de slavernij wordt herdacht en de vrijheid gevierd
'In styling kun je alles met zwart matchen'

2. 'Nieuwsgierig naar elkaar zijn, is heilig'

'We zijn al begonnen. We zijn al begonnen met het normaliseren wat niet normaal is. Toen Donald Trump president werd van Amerika, had ik een post-it geplakt op mijn muur met de tekst: “Dit is niet normaal.” Maar wat is dan wel normaal? Er is een extreem-rechts kabinet op dit moment in Nederland.

Terwijl ik dit schrijf, merk ik dat ik mij als geboren en getogen Nederlander vaker niet gerepresenteerd in de politiek heb gevoeld dan wel. Dat is gek. Ik heb weer een pak nieuwe post-its gekocht. Wat denk je dat ik er op ga schrijven?

Ondertussen speelt Nederland straks een wedstrijd tegen Roemenië en zie ik in hoe ons Nederland verbonden wordt als we een ronde verder komen. 

We kleuren dan letterlijk één kleur en dat is Oranje. Ik moet denken aan toppers als Christian Chivu en Georghe Hagi als ik aan Roemenië denk. Ik moet ook denken aan Memphis Depay, die meer goals voor Oranje heeft gemaakt dan bijvoorbeeld Johan Cruijff. Hij staat op het punt om Nederlands topscorer aller tijden te worden op 30-jarige leeftijd. Het pijnigt me soms om te zien hoe journalisten met hem omgaan. Hij draagt cornrows. Andere mensen die ook cornrows dragen die mainstream Nederland kent zijn bijvoorbeeld de legendarische soulzanger D’Angelo, diva Beyoncé, maar ook bijvoorbeeld David Beckham.

Dat is een manier om je kroeshaar in te vlechten in lange doch strakke banen. Dat kan je hoofdhuid soms strak trekken, en moet je dan die cornrows losmaken; dan krijg je een afro. Vervolgens las ik in koppen dat Memphis weer een nieuwe coupe heeft. Daar gingen de haren op mijn rug van overeind staan.

Wie zijn deze schrijvers? En hoe inclusief zijn hun kringen? Dit doet me beseffen dat het zo belangrijk is om mensen van verschillende lagen en kanten van de samenleving te kennen. Of het nu gaat om leeftijd, culturele achtergronden, mensen die fysiek of mentaal uitgedaagd worden, of mensen met een andere geaardheid of religieuze achtergrond.

Het is geen must, maar het maakt je wereld zoveel rijker om soms bubbels te doorbreken. Nieuwsgierig zijn naar elkaar is heilig. Je mening ventileren mag zeker. Het is aan de ontvanger om er iets mee te doen. Bedankt voor je mening, we gaan er niets mee doen is iets dat twee jaar geleden is geschreven en opgenomen in de zomerstop. Iemand op Instagram vroeg mij wat nou eerder was, de track of de zweetband? Ik kreeg lof voor de marketing ervan. Een goed idee is natuurlijk leuk. Een goed team nog beter, maar wat ik nu wel heb geleerd is dat timing alles is.

Terwijl we ons klaar maken voor een kabinet zonder zonneschijn, vrees ik het ergste voor Nederland in dit nieuwe hoofdstuk. Gelukkig is er heel eventjes voetbal zodat ik wat afleiding heb. Ik hoop ten zeerste dat Memphis zijn timing kiest, en zijn benen bij deze laat spreken. Dan waan ik mezelf even niet in de kromme, bizarre werkelijkheid waarin we nu leven.'

Akwasi & Memphis: 'Bedankt voor je mening, we gaan er niets mee doen'
Akwasi & Memphis: 'Bedankt voor je mening, we gaan er niets mee doen'

3. Keep going

'Vandaag een korte pic(k) of the day. Met een bijzondere vermelding voor Dichter des Vaderlands Babs Gons, rechts op de foto, die wat tegenslagen heeft meegemaakt wat betreft haar gezondheid. Dit was tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse ambassade ter gelegenheid van Juneteenth in het Bimhuis/Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam

Abolitionist (iemand die streeft naar afschaffing van de slavernij, red.) Harriet Tubman - die op het 20 dollarbiljet zou komen te staan ter vervanging van president Andrew Jackson (1767–1845) die slaven 'bezat', totdat er een stokje voor werd gestoken door een bepaalde president - geeft een bijzondere tip:

"If you hear the dogs, keep going. If you see the torches in the woods, keep going. If there's shouting after you, keep going. Don't ever stop. Keep going. If you want a taste of freedom, keep going."

Keep going. Jij bepaalt het tempo, maar ga door en geef niet op. Keep going.'

Toegift: The Story of Harriet Tubman: The Moses of Her People

Akwasi en Dichter des Vaderlands, Babs Gons
Akwasi en Dichter des Vaderlands, Babs Gons
Harriet Tubman
Harriet Tubman

4. Voormalig Staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper, over pluriformiteit: 'Ik heb geleerd waar mijn blinde vlekken zitten'

'Een delegatie van het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kwam vorige week bij ZWART langs op werkbezoek; voormalig Staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper, kwam langs met collega’s Ernest Slot, Lisa Adjei en Magali Kuils.

Tijdens het bezoek hebben we de deuren opengedaan en het team kennis laten maken met onze verschillende makers op het gebied van audio en video. Ook hebben we onze zienswijze gedeeld op het gebied van bijvoorbeeld de Commissie Van Geel. De vraag is daarbij helder: hebben we vandaag de dag nog wel 50.000 leden nodig om een omroep te starten? Nog grotere vraag: zijn er niet al teveel omroepen? Moeten we niet inkrimpen?

Misschien is het wel juist goed voor de gewenste pluriformiteit. Ondanks het feit dat we een volle agenda hadden, ging de tijd vrij snel voorbij. Hoe gaan we te werk, zijn we wel onderscheidend genoeg? In ieder geval hopen we ten zeerste dat het OCW geïnspireerd ons kantoor verliet. Deze quote van Fleur Gräper neem ik nog wel mee: "Ik heb geleerd waar mijn blinde vlekken zitten."

En weer terug naar het circus. In Den Haag.'

Fleur Gräper (m.) en Akwasi (l.)
Fleur Gräper (m.) en Akwasi (l.)

5. Morele Ambitie - 'De beweging is gaande. Ze bestaat'

'Op dit moment ben ik met niets anders bezig dan zingeving. Voor mijn gevoel heb ik dat gevonden. Misschien heeft het mij zelfs gevonden.

Ik koos er niet voor, was er ook niet actief naar op zoek, ben er zelfs niet eens zeker van dat ik kan zeggen dat het mij is overkomen. Misschien werk ik er al heel mijn leven naartoe. Wat ik wel weet is dat ik in mijn werk vaak aanga op sociaal onrecht of sociale ongelijkheid. Dat is absoluut een thema in mijn werk. Al gaat het er expliciet niet over, het kan wel voelbaar zijn. Ik kan en zal niet alles adresseren.

Wat wel geadresseerd gaat worden is het feit dat het kabinet nu nog verder van mij afstaat dan de laatste twee, drie of misschien zelfs vier landelijke politieke verkiezingen. Xenofobie, haat, racisme en discriminatie lijken meer zichtbaar te zijn dan ooit. Een mening mag je ventileren, maar hoe doen we het vandaag de dag nou echt samen? Waar zit die ruimte in verbetering? En hoe laten we de wereld mooier achter dan we het hebben aangetroffen?

Gelukkig kan ik veel escapisme vinden in nieuw leesvoer. Van een van mijn mentoren ontving ik onlangs Morele Ambitie van Rutger Bregman. Terwijl ik het lees, zie ik dat ik al meer vinkjes plak op dit boek dan in het boek van Joris Luyendijk ('De Zeven Vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen', red.).

Gulzig en gretig lees ik verder. Ik maak voor mijn gevoel namelijk al werk van mijn idealen, maar ook ik kijk graag naar hoe ik mezelf continue en steeds maar weer kan verscherpen en verbeteren. Ik volg al een bepaald pad. En mensen volgen dat pad die ik nu bewandel blijkbaar ook. De beweging is gaande. Ze bestaat. Dat is het allerbelangrijkst. En als passie en purpose elkaar weten te vinden, zijn de mogelijkheden eindeloos.'

'Gulzig en gretig lees ik verder'
'Gulzig en gretig lees ik verder'
Rutger Bregman
Rutger Bregman
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie