Podcast van de week: ISVW Podcast

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: ISVW Podcast.  

Podcast van de week

Soms kom je ‘t nog wel eens tegen in de krant: een mopperende columnist die zich druk maakt over het gebrek aan diepgang op de radio, zoals NPO Radio 1. Meestal volgt er dan een verhandeling waarbij een vergelijking met vroeger wordt gemaakt, toen er nog makkelijk een uur werd uitgetrokken voor een interview of reportage. De columnist beklaagt zich dan dat tegenwoordig alles zo strak is geformatteerd dat geen enkel item langer duurt dan een paar minuten - zeker overdag. 

Onuitputtelijke goudmijn

Hoe terecht die vaststelling ook is, de redactie van ‘Podcast van de week’ schudt bij het lezen van zo’n betoog dan toch meewarig het hoofd. ‘t Is net zoiets als klagen over het televisie-aanbod. Ehm… wel eens gehoord van Netflix? HBO? Of één van die andere 15 streamingdiensten? Ook voor de audio-consument is er natuurlijk een onuitputtelijke goudmijn aan waardevolle inhoud voor handen. Podcasts die ergens over gaan en - belangrijker nog - die geen rekening hoeven te houden met de dwangmatige uitzendschema’s waarin elke 10 minuten de file-informatie voorbijkomt. 

Internationale School voor Wijsbegeerte

Een prachtig voorbeeld daarvan is de ISVW Podcast, die gemaakt wordt vanuit de Internationale School voor Wijsbegeerte. Een organisatie die ruim een eeuw bestaat en als doel heeft om filosofie te bevorderen. Het organiseert daarvoor onder meer cursussen, het publiceert boeken én sinds 2019 brengt ISVW elke twee weken een podcast uit, van ongeveer 40 minuten. De teller staat inmiddels op ruim 60 afleveringen - en dat alleen al is een compliment waard. 

Schuldgevoel

De gesprekken worden geleid door journalist en podcastmaker Bart Geeraedts. Ondanks de terugkerende filosofische invalshoek, is de thematiek in elke aflevering anders. In één van de laatste afleveringen vertelt de geïnterviewde bijvoorbeeld over de filosofische laag in Reve’s meesterwerk ‘De Avonden’. In een andere aflevering komt een Oekraïens filosoof aan het woord over de situatie in zijn land. Ook interessant: schrijfster Jannah Loontjens over schuldgevoel, en waarom we ons er vaak zo door laten leiden. Nederlandse en Engelse afleveringen worden overigens gewoon afgewisseld. 

Weinig opsmuk

Zoals de titel en de cover-art al verraden, kent de podcast weinig opsmuk, maar vooral veel inhoud - stof tot nadenken, en vaak op een ander niveau dan we gewoonlijk doen. De podcast is natuurlijk ook een een marketingtool die luisteraars stimuleert tot het volgen van cursussen of kopen van boeken, afkomstig van de geïnterviewden. Maar los daarvan draagt het op een slimme manier bij aan de belangrijkste doelstelling van ISVW: het verspreiden van kennis over filosofie. 

Luister hier

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie