Netflix overtreft verwachtingen met meer dan 200 miljoen abonnees

Netflix ging eerder dit jaar nog uit van een aanwas van 6 miljoen nieuwe abonnees in het vierde kwartaal. Dat werden er 8,5 miljoen.

Streamingplatform Netflix heeft er in de laatste drie maanden van vorig jaar 8,5 miljoen nieuwe abonnees bij gekregen. Daarmee overtrof het entertainmentbedrijf de eigen verwachtingen ruimschoots en kijken nu wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen Netflix.

Netflix ging eerder dit jaar nog uit van een aanwas van 6 miljoen nieuwe abonnees in het vierde kwartaal. Maar terwijl buitenshuis steeds minder mogelijkheden voor vertier overbleven door wereldwijd aangescherpte lockdownmaatregelen, zochten steeds meer mensen hun toevlucht tot dramaseries als The Crown en The Queen's Gambit.

De groei van Netflix was niettemin minder sterk dan in het voorjaar, toen het aantal abonnees ten tijde van de eerste coronagolf met ruim 27 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. Nu is dat 'slechts' een kleine 22 procent tot een totaal van 203 miljoen betalende kijkers. In de eerste drie maanden van 2021 zal dat groeitempo zijn afgezwakt naar 14 procent, verwacht het bedrijf zelf.

Door de komst van nieuwe Netflix-kijkers steeg de omzet in het voorbije kwartaal met net geen 22 procent tot 6,6 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 542 miljoen dollar, wat iets minder is dan een jaar eerder.

Concurrentie

De concurrentie van andere streamingplatforms neemt toe. Zo heeft Disney+, dat in het najaar van 2019 werd gelanceerd, al bijna 87 miljoen abonnees. Daarnaast had Amazon aan het einde van januari 2020 zo'n 150 miljoen Prime-leden, die naast kortingen op aankopen ook films en series kunnen kijken via het videoplatform van het webwinkelconcern. Kenners vrezen ook de goedkopere prijzen die concurrenten vragen voor een abonnement, terwijl Netflix de prijzen onlangs verhoogde.

Eigen makelij

 

Om de grootste te blijven, beloofde Netflix onlangs in 2021 iedere week een nieuwe film van eigen makelij online te zetten. Voor de bekostiging van al die producties stroomde er voorheen veel meer geld het bedrijf uit dan er binnenkwam, waardoor er telkens veel geleend moesten worden. Maar die zogeheten 'cash burn', of negatieve vrije kasstroom, is volgens Netflix aan het einde van 2021 voorbij. Doordat het bedrijf dit jaar quitte verwacht te draaien, is het volgens Netflix niet langer nodig om vers geld binnen te halen om de dagelijkse gang van zaken te bekostigen.

Die mededeling maakte Netflix ook onder beleggers populair. Het bedrijf wil met de overgebleven cash eigen aandelen inkopen, wat de winst per aandeel opdrijft. In de nabeurshandel steeg het aandeel Netflix tot wel 12 procent.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie