Als de aanbiedingen en uitingen niet in samenspraak met de merken tot stand waren gekomen, en de merken zelf hier niet van zouden profiteren, zou de term ambush marketing – veelvuldig besproken tijdens het WK – van toepassing zijn geweest. Een betere, wat minder negatieve term, is slipstream marketing: meeliften op de bekendheid van iets of iemand anders. En wat hier gebeurt, is dat de supermarktketen, net als bij een klassieke inhaker, namelijk een thema leent van iets dat buiten het merk staat. Leg ik dat een beetje duidelijk uit? Dirk gebruikt de pay-off van een ander merk om de boodschap sterker te maken.
Ik denk dat de advertenties en billboards effectief zullen zijn. Ze hebben stopping power én zullen de aandacht vasthouden. De lezer of voorbijganger zal immers denken: ’Wat klopt er niet?’ De Uniekaas-variant vind ik wat minder geslaagd, maar de pay-offs van Cillit Bang, Calvé en Danoontje zijn sterk genoeg om dat effect te sorteren. Zie ook de inhakers met de pay-offs van Chocomel, Mona, Whiskas en Knorr. Je zou eindeloos op dit thema kunnen variëren.
Het idee is in ieder geval geweldig. En zoals bij elk geweldig idee denk je: ‘Waarom heeft niemand dit eerder gedaan?’ Nu ben ik natuurlijk nog een rookie in het vak, dus als iemand soortgelijke voorbeelden heeft, laat het me vooral weten.
Dirk en bureau XXS krijgen intussen een stevige plaats in de hall of fame der inhaakkoningen. Over twee weken kunnen we vast ook een mooie inhaker op Prinsjesdag verwachten. Bekijk hier alvast wat leuke voorgangers.
Dit artikel is eerder verschenen op Versereclame.nl.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!