Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlanders bang door berichtgeving'

Nederlanders voelen zich onveiliger door toedoen van de media. Dat blijkt uit onderzoek van VU-student Communicatiewetenschap Eelco…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Voor zijn Masterthesis onderzocht Brancart de berichtgeving in de media in de periode tussen 1993 en 2003, in combinatie met opiniegegevens van de Politiemonitor Bevolking. Dit laatste onderzoek wordt jaarlijks onder 50.000 Nederlanders uitgevoerd.

related partner content for mobile comes here

Volgens het onderzoek beïnvloedt de berichtgeving in de media over criminaliteit de percepties van Nederlanders over de mate waarin criminaliteit voorkomt, terwijl criminaliteitscijfers dat opmerkelijk genoeg niet doen. Ook blijkt dat de berichtgeving via televisie een grotere invloed heeft dan berichtgeving in de landelijke dagbladen.

Brancart herhaalde internationaal onderzoek op dit terrein voor het eerst met Nederlandse data. De resultaten komen overeen, maar bieden ook nieuwe inzichten voor de Nederlandse situatie. Omdat het onderzoek gebruik maakt van grootschalig opinieonderzoek (Politie Monitor), konden ook de effecten van kenmerken als leeftijd en opleiding worden meegenomen. Vrouwen, ouderen en hoogopgeleiden voelen zich het minst veilig zo blijkt uit het onderzoek.

In eventueel vervolgonderzoek zou ook de berichtgeving in lokale kranten moeten worden geanalyseerd. Brancart adviseert in volgende edities van de Politiemonitor Bevolking ook vragen over mediaconsumptie op te nemen. Want als de politiek onveiligheidsgevoelens in de Nederlandse samenleving wil verminderen, is ‘meer blauw op straat’ niet voldoende.

De resultaten van het onderzoek ‘Onveiligheidsgevoelens in Nederland’ ondersteunen volgens de VU het pleidooi dat Minister Donner van Justitie onlangs hield voor een gedragscode voor de media: “Pers en media moeten het vertrouwen in mensen, de samenleving en de toekomst bevestigen in plaats van voortdurend aan de kaak stellen.”?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in