Overslaan en naar de inhoud gaan

Dutch Design Week: de innerlijke mens

'Food design is een mooi voorbeeld van ontwerpers die hun persoonlijke fascinatie volgen en al werkend uit het niets een hele nieuwe…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

"A food designer is somebody working with food, but with no idea of cooking" zei Inga Knölke ooit. Smaak heeft inmiddels goddank aan prioriteit gewonnen op louter conceptuele kracht, dus de DDW bezoeker hoeft niet te vrezen met honger weer op huis te moeten gaan.

related partner content for mobile comes here

Food design is een mooi voorbeeld van ontwerpers die hun persoonlijke fascinatie volgen en al werkend uit het niets een hele nieuwe discipline scheppen. Begin 2000 begonnen steeds meer ontwerpers op het scheidsvlak van eten en ontwerp onderzoek te doen, in het kielzog van Nederlandse pionier Marije Vogelzang, die afstudeerde aan de Design Academy met een wit begrafenis maal. Eindhoven was er toen vroeg bij, dus er valt inmiddels veel te ontdekken. Enerzijds worden er tijdens de DDW onderzoeksprojecten rondom voedsel, herkomst, bereiding en productie gepresenteerd, anderzijds vertaalt de belangstelling voor voedsel zich praktisch door tot een voor nederlandse begrippen goed culinair support systeem voor de DDW bezoeker.

Begin bij de basis en ga eens langs bij Broodt, waar voormalig Philips ontwerper Dido van Klinken meesterlijk brood bakt, dat de laffe Nederlandse fabrieks-boterham-spons schaamrood doet zien. Conceptueel wordt het met Stimuli, een servies van Koreaanse ontwerpster Jinhyun Jeon, dat de smaakbeleving prikkelt en verstoord. Of en hoe dat werkt onderzoekt ze met Restauarant de Treeswijkhoeve. Maar het kan nog even een stapje experimenteler. Het zal nog wel even duren voordat we de Nederlandse laboratoriumhamburger kan eten, maar op de de TU Eindhoven tentoonstelling ID'13 kunt u wel InVitro vlees-ijs uitproberen - uw blogger heeft zich er persoonlijk niet aan gewaagd maar mocht u het wel ervaren hebben, tweet me.

Maar nu praktisch: wat eten we vandaag in Eindhoven? Strijk Mac van Dinther van de Volkskrant tegen de haren, en schuif aan bij het restaurant in de Fabriek van Piet Hein Eek. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de biefstuk gerecycled steigerhout is, want gelukkig heeft de keuken iets opgestoken van de pittige kritiek van van Dinther begin dit jaar. Als het u lukt een plekje te bemachtigen, ga naar Radio Royaal - goed eten in de prachtige oude machinekamer van het Strijp-S gebouw: zo zien we het doorgaans alleen in het buitenland. Amsterdammers zullen opgelucht adem halen dat ze ook bij een bekende terecht kunnen: Ronald Kunis (van restaurant De Kas) serveert lunch en dinner in de Kazerne.

En heb je je buik vol van al dat Design en die verloren groentes: Frituur Martin Zwets wint al jarenlang de ene friet prijs na de andere. Daar kan je bovendien ook nog de echte Eindhovenaren in hun natuurlijke habitat bewonderen. Niets gaat boven patatje mayo.

Anne Milterburg
Designer & bestuurlid BNO

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in