Overslaan en naar de inhoud gaan

30 euro voor een kilo sla?

Het NRC Handelsblad publiceerde zaterdag 27 februari 2010 een onderzoek over eten met een schoon geweten. Dit uitgangspunt staat aan de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Vier mensen, een psycholoog, een landbouwdeskundige, een marktonderzoeker en een chef kok bogen hun hoofd over de tafel waarop de maaltijd voor een dag stond: ’s ochtends muesli met yoghurt en een eitje, ’s middags brood met pindakaas en tomatensoep en ’s avonds kipfilet, macaroni en sla. Een kleine rekensom leerde dat deze boodschappen met biologisch keurmerk EUR 26,= kostten. Zonder dit keurmerk zou je EUR 14,75 goedkoper uit zijn! Oeps…dat is inderdaad een fors verschil.

related partner content for mobile comes here

Na een dag en vele gesprekken verder, kwam onder andere naar voren dat de biologische melkproducten de relatief lage meerprijs waard zouden zijn. Bij onder andere de zongerijpte tomatensoep en de scharrelende bio-kip was dit allemaal nog niet zo duidelijk. Een hoofdbreker bleek toch wel de rucola sla te zijn. 40 gram biologische kost EUR 1,19. Een eitje zou je zeggen. Het doet echter je sla meteen minder lekker smaken als je omrekent dat dit EUR 30, = per kilo is! De niet-biologische variant die ernaast ligt kost per kilo EUR 18,75. En dan komt de biologische moker nog: de biologische variant is gecontroleerd geteeld in een verwarmde kas in Nederland. De gangbare variant staat gewoon buiten in de volle zon in Duitsland en ’s winters in Zuid-Italie. Afgezien van wat extra CO2 uitstoot om het spul naar Nederland te krijgen, zou je dus beter voor de gangbare variant moeten kiezen, om je geweten zuiver te houden.

Antwoord op de eerder gestelde vraag: uiteindelijk blijft het een lastige zaak. De vier deskundigen spreken over een keuze die je maakt. Laten wij de keuze aan de consument of helpen we ze een biologische stap verder? Als je bijvoorbeeld voor biologische yoghurt kiest, kies je voor minder broeikasgassen, maar óók voor zure regen (meststoffen). Kies je voor smaak, dan neem je vanzelfsprekend de biologische kip. Het wordt er dus allemaal niet makkelijker op. Bedenk verder dat we als consument ook onderdeel zijn van de productiketen. Dat maakt de keuze makkelijker. Koop bijvoorbeeld alleen maar seizoensgroenten of blik boven glasconserven. Ga je op de fiets je boodschappen doen of gooi je toch liever alles in de glimmende bolide. De stap in de auto kan zomaar al je voorgaande biologische en klimaatneutrale aankopen teniet doen.

Succes met de boodschappen en eet smakelijk!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in