Consumentenbond: veel websites gebruiken fingerprinting zonder toestemming
Tientallen Nederlandse websites doen aan fingerprinting zonder dat de websitezoeker hier toestemming voor geeft. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Websites die zonder toestemming fingerprinting gebruiken, overtreden de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en Telecomwet. Onder meer Security.nl schrijft over het onderzoek.
Meer websites doen aan fingerprinting
Bij fingerprinting registreert een website het apparaat van de websitebezoeker, bijvoorbeeld door een 'onzichtbare tekening' te maken in de browser. Deze 'digitale vingerafdruk' staat los van het ip-adres van de websitebezoeker en kan gebruikt worden om de bezoeker nauwkeuriger te volgen op andere websites. Fingerprinting wordt om die reden dan ook veelvuldig ingezet voor marketingdoeleinden. Dat mag een website pas doen als de bezoeker akkoord geeft via een cookie-pop-up.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaNiet alle websites houden zich aan die regel, stelt de Consumenten. De consumentenorganisatie gebruikte de Google Chrome-extensie CanvasFingerprintBlock om honderd bekende websites te controleren op het gebruik van fingerprinting. 34 blijken dat te doen, meer dan de 12 bij een vergelijkbare steekproef in 2018. Volgens de Consumentenbond nemen 'de meeste' websites met fingerprinting al een digitale vingerafdruk voordat de bezoeker toestemming geeft. Alleen Nu.nl, ING.nl en Telegraaf.nl doen dit pas na toestemming.
Fingerprinting uit beveiligingsdoeleinden
De Consumentenbond vroeg de 34 websites waarom zij aan fingerprinting doen. Zeventien reageerden. Zij zeggen fingerprinting te gebruiken om hun website te beschermen, bijvoorbeeld tegen ddos-aanvallen, fraudebestrijding en scraping. Volgens de Consumentenbond valt er af te dingen op die argumentatie. Zo vindt de organisatie het niet goed te praten dat banken als ABN Amro, Rabobank en ING aan fingerprinting op hun homepage doen.
Browsers als Safari (van Apple), Brave (van Brave Software) en Firefox (van Mozilla) blokkeren fingerprinting, waardoor websitebezoekers niet op deze manier gevolgd kunnen worden.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid