De identiteit van slachtoffers bij rampen moet sneller worden vrijgegeven. Zowel families als de maatschappij moeten daarover eerder worden geïnformeerd. Dat schrijft burgemeester Bas Eenhoorn in zijn boek ‘Drie minuten…’ over het schietincident in Alphen aan den Rijn, dat vandaag verschijnt bij Kluwer.
'Drie minuten…' is het persoonlijke relaas van Eenhoorn over wat er op zaterdag 9 april gebeurde en in de dagen die volgden. Het boek geeft inzicht in wat er achter de schermen plaatsvindt als er zich een ramp, een grootschalig incident of catastrofe voltrekt. De manier waarop Bas Eenhoorn en zijn collega’s van de gemeente, politie, hulpverleners en het Openbaar Ministerie die crisis opvingen, dwong alom respect af. De rode draad in het boek is open en meelevende communicatie.
Eenhoorn laat niet na kritisch te zijn over een aantal kwesties en geeft aanbevelingen hoe de overheid bij rampen nog effectiever kan zijn. Eenhoorn noemt het voorbeeld van de eerste dode van het bloedbad in winkelcentrum de Ridderhof ‘schrijnend’. Zijn stoffelijk overschot lag buiten op de parkeerplaats en werd door familieleden direct herkend. ‘De hele familie wist dus: Daar ligt onze vader!’ Desondanks werd de familie pas uren later officieel op de hoogte gebracht. ‘Het is echt een idioot voorbeeld van hoe dat dus gaat. De familie weet wie het is, maar als overheid moeten we kennelijk eerst het paspoort tien keer omdraaien om het echt zeker te weten.’
Het zoeken van nabestaanden via de gemeentelijke basisadministratie kostte volgens Eenhoorn te veel tijd. Ook het vrijgeven van namen van gewonden duurde te lang, meent Eenhoorn. Familieleden moesten via rechercheurs op de hoogte worden gebracht. ‘Terwijl wij alle namen kenden, hebben we om privacyredenen de lippen stijf op elkaar gehouden.’
Eenhoorn is ook kritisch over de rol die ziekenhuizen speelden rond het drama. Het was voor het beleidsteam onduidelijk in welke ziekenhuizen slachtoffers lagen. ‘De ziekenhuizen beriepen zich op de privacy van hun patiënten en wilden geen mededelingen doen. Ik vind dat eigenlijk te gek voor woorden’ schrijft de burgemeester.
‘Drie minuten …’ wordt op verzoek van Eenhoorn uitgegeven door Kluwer, gevestigd in Alphen aan den Rijn. Het wordt vandaag overhandigd aan Minister Opstelten.
De auteursopbrengst van de verkoop van Drie minuten… is voor een deel bestemd voor een herdenkingsmonument in Alphen aan den Rijn.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!