Overslaan en naar de inhoud gaan

Supermarkten zamelen blikjes toch zelf in

Onder aanvoering van Afvalfonds Verpakkingen stuurden de supermarkten aan op inname bij 'circular hubs', maar kregen daarbij veel tegenwind.
Zwerfafval of grondstof
Zwerfafval of grondstof
Zwerfafval of grondstof
Zwerfafval of grondstof

Supermarkten gaan per 1 januari aanstaande toch zelf blikjes inzamelen, dat maakt Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) bekend. Op de blikjes komt vijftien cent statiegeld. De belangenbehartiger stelt dat de supermarkten hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. 'De supermarkten ontvangen een adequate vergoeding voor het verwerken van de blikjes die voor een groot deel ook elders zijn gekocht.'

related partner content for mobile comes here

De mededeling van het CBL is een overwinning voor gemeenten, Recycling Netwerk Benelux, Statiegeldalliantie, Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) en andere tegenstanders van het voornemen van het CBL (en andere partijen verenigd in Afvalfonds Verpakkingen), om een alternatief inzamelsysteem te introduceren. Het gaat om de zogenaamde 'circular hubs', zo'n 3200 innamepunten in de openbare ruimte, niet al te ver van de supermarkten vandaan. Kort samengevat was het bezwaar dat de - toen nog - weigering van supermarkten om statiegeldblikjes in te nemen tot meer zwerfafval en minder recycling van blik zou leiden.

Lees ook:

Uitgebreide toelichting op de standpunten voor en tegen de 'circular hubs' zijn te lezen in het artikel:

‘Landelijke Opschoondag is schaamlap voor tekortschietende retail en FMCG

 

Niet van de baan

Toch lijkt het idee van de 'circular hubs' nog niet helemaal van de baan. Het CBL stelt in het persbericht namelijk nog altijd vast dat een nieuw landelijk inzamelsysteem noodzakelijk is. Volgens de belangenbehartiger kunnen de supermarkten de groei van retourverpakkingen niet blijvend in de winkel opvangen. 'Het CBL wil – samen met alle stakeholders – een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten waarmee in de toekomst ook andere verpakkingen en producten kunnen worden ingezameld. Een dergelijk systeem is noodzakelijk in de transitie naar een circulaire economie.'

Timing

De timing van de bekendmaking van het CBL is opvallend. Eerder wilde het Afvalfonds Verpakkingen niet voor 10 maart reageren op vragen van Adformatie voor een artikel over de Landelijke Opschoondag omdat het fonds op die datum het innamesysteem toelicht in de Tweede Kamer. Het wilde daar niet op vooruitlopen. Nu maakt het CBL dus al voor die datum bekend dat het de inzameling van blik toch ter hand neemt.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in