Overslaan en naar de inhoud gaan

Polarsteps: Broodkruimeltjesspoor voor iedereen die van reizen houdt

“Het platform waarmee je automatisch je reis kunt loggen.” Zo omschrijft ondernemer Koen Droste zijn concept. Een interview.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Samen met medeoprichters Niek Bokkers, Job Harmsen en Max Neustadt begon Koen Droste een jaar geleden aan de ontwikkeling van .

related partner content for mobile comes here

, hoe kwam je op dit idee?
“Het idee is ontstaan toen Niek een paar jaar geleden met een zeilbootje over de Atlantische Oceaan naar de Caraïben voer. Hij bedacht toen dat het tof zou zijn als mensen thuis live zouden kunnen zien waar hij was. Hij kocht een gps-tracker en een satelliettelefoon waarmee hij elke dag zijn coördinaten met een tekstupdate doorgaf aan een server in Nederland. De server plaatste de gegevens vervolgens op een kaart, en zo kon het thuisfront ‘live’ zien waar hij was. Het concept ging toen viraal onder reizigers, die het een heel toffe manier vonden om een reis te verslaan. Dat gaf ons de bevestiging dat we hier echt iets mee moesten gaan doen.”

Broodkruimeltjesspoor
“Polarsteps houdt de route bij die reizigers afleggen, zoals Klein Duimpje deed: met een broodkruimeltjesspoor. Zodra je de app installeert, registreert hij automatisch waar je bent geweest en laat hij een spoor van ‘steps’ achter. Aan deze steps kun je vervolgens foto’s of tekst toevoegen, direct in de app of via de website van Polarsteps. Vervolgens heb je de mogelijkheid om deze informatie te delen met familie en vrienden, maar je kunt er ook voor kiezen de app als een dagboek voor jezelf te gebruiken.”

Telefoonmasten en wifipunten
“Het werkt zonder gps. Polarsteps weet waar iemand is door gebruik te maken van telefoonmasten en wifipunten om de route van reizigers in kaart te brengen. Voordeel is dat de app niet geopend hoeft te zijn om gegevens te verzamelen. Door te kijken naar locaties van nabije telefoonmasten kan de app op bijna alle plekken ter wereld redelijk nauwkeurig bepalen waar iemand zich bevindt.  Zodra een gebruiker weer verbinding maakt met een wifipunt, brengt Polarsteps direct de afgelegde route in kaart. De gebruiker kan de route dan eventueel nog handmatig aanpassen. Bij elke trip wordt het aantal kilometers, reisdagen en steps bijgehouden. Zo legde Niek in 166 dagen 28.053 kilometer af. Hij reisde per motor van Enschede naar Kaapstad, en onderweg 78 stappen met korte berichten en veel foto’s. De app is nu vooral geschikt voor reizigers die een route afleggen, denk bijvoorbeeld aan roadtrips, backpackers en camperreizen. In de toekomst wil het team de app ook geschikt maken voor andere typen vakanties, zoals weekendtrips.

Verdienmodel en schaalbaarheid
“Onze app is gratis te downloaden. Het verdienmodel zit hem vooral in de fotoalbums die we gaan aanbieden. Daarnaast willen we in de toekomst ook geld verdienen door reizigers de mogelijkheid te bieden via de app boekingen te plaatsen voor hotels en activiteiten. Je kunt de app overal downloaden, maar we richten ons op dit moment vooral op Nederland. In vier maanden is Polarsteps al door zo’n achtduizend mensen gedownload. Samen hebben zij al meer dan een miljoen locaties bezocht.”

Wat staat er nog op jullie planning?
“We zien grote mogelijkheden. We hebben heel wat op de planning staan voor komend jaar. Eén van die plannen is het inbouwen van een sociale laag zodat reizigers reisavonturen met elkaar kunnen delen. Ook willen we inspireren met een ‘discoveryfunctie’. Verder zijn we op dit moment bezig om de mogelijkheid aan te bieden om geprinte fotoalbums te bestellen. Je kunt dan aan het einde van je reis de leukste foto’s uitkiezen en Polarsteps verwerkt vervolgens automatisch je route in het album. Laatste plan is dat we begin volgend jaar ook onze app willen gaan aanbieden in de Android Playstore. Het is net als reizen – je hoeft je nooit te vervelen.”

*) Dit artikel is uit de serie voor de en schreef ik in samenwerking met mijn collega Matthias Baggerman.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in