Overslaan en naar de inhoud gaan

De levensmiddelen industrie trekt de teugels strak

Nieuwe regels voor de Reclamecode voor Voedingsmiddelen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Vanaf 1 januari 2015 is het een feit, de nieuwe (aanvullende) regels voor de Reclamecode voor Voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenbranche krijgt hierdoor te maken met een aanscherping in de regels. Volgens de Consumentenbond mag het nog wel wat strenger. En wat voor nut heeft het eigenlijk. 

related partner content for mobile comes here

Wat is er aan de hand?
Het bestuur van de Stichting Reclamecode (SRC) heeft in december 2014 een voorstel van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie aangenomen. Dit leidt tot een wijzing van de bestaande Reclamecode voor Voedingsmiddelen. Met deze wijzing is het vanaf 1 januari 2015 niet langer meer toegestaan reclame te maken voor voedingsmiddelen gericht op kinderen tot 13 jaar, tenzij producten aan specifieke voedingskundige criteria voldoen. Eerst was dit nog gericht op kinderen tot 7 jaar oud. 

Zelfregulering
Het is natuurlijk goed dat fabrikanten aan zelfregulering doen. Zo laten ze zien dat ze zich bewust zijn van problemen als obesitas. Fabrikanten zijn door deze zelfregulering de overheid een stap voor. Volgens de Consumentenbond gaan we nog lang niet ver genoeg en onderschrijft daarom deze aanscherping van de regels niet. Zij zijn het met namen niet eens op de volgende onderdelen: de invulling van de voedingskundige criteria en het uitsluiten van verpakkingen en Point-Of-Sale materiaal (POS). 

Toegegeven, het is vreemd dat verpakkingen en POS materiaal niet meegenomen zijn in deze wijzing. Dit zou betekenen dat de verpakkingen en in de winkelschappen uitingen nog steeds goed kunnen verleiden tot aankopen de ‘verkeerde’ producten, juist op het moment dat we er misschien wel het meest gevoelig voor zijn. De Reclamecode zou daarom ook moeten worden doorgevoerd naar de schappen en de verpakkingen, etikettering speelt daar een grote rol bij. 

Heeft het aanpassen van de code nut?

Ouders hebben zelf ook een flinke vinger in de pap als het gaat om de keuze van de boodschappen. Voor de ouders geldt deze aanscherping tenslotte niet. Plus het feit dat als de kinderen mee gaan naar de supermarkt, dan kunnen de verpakkingen en het POS materiaal ook hun nog steeds verleiden. In dat opzicht heeft de aanpassing van de code weinig nut. 

Zou het niet interessant zijn als fabrikanten van de ‘verkeerde’ producten verplicht moeten worden gesteld om meer promotie te maken ter stimulering van meer bewegen. Op deze manier maak je zowel de ouders als de kinderen meer bewust van de combinatie voeding en beweging. 

Overgewicht gaat gewoon door met zijn opmars
Meer bewegen en toch meer wegen. Sporten wordt meer gestimuleerd, maar het aandeel mensen met overgewicht is gestegen. Dat ligt niet alleen aan het nuttigen van de verkeerde producten en te weinig beweging, maar juist ook aan de verkeerde opvatting van de hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrand tijdens het sporten. Het  probleem is: wie denkt dat hij veel calorieën verbrandt, neemt makkelijk een hapje extra. Mensen belonen zich graag na gedane arbeid ook al zorgt dit er, onbewust, voor dat het gewichtsverlies teniet wordt gedaan of dat men zelfs aankomt. Het zou dus als enorm schelen als mensen zich hiervan bewust worden.

Marketingkansen?
Fabrikanten kunnen op meerdere manieren zelf ook aanpassingen maken in hun marketingbeleid en daarmee reageren op de wijziging. Een bedrijf kan een andere doelgroep aanboren, door zich bijvoorbeeld meer gaan richten op de moeders in plaats van de kinderen. Het veranderen van doelgroep is echter niet voor elke fabrikant weggelegd. Hier komen veel zaken bij kijken, waaronder het huidige imago van het bedrijf en hoe zet je dat effectief om. 

Een andere optie zou eventueel kunnen zijn dat een fabrikant zich aanpast. Hij kan er voor zorgen dat zijn producten goed passen binnen de specifieke voedingskundige criteria. Bijvoorbeeld door producten te produceren die minder suiker bevatten of juist worden bereid met natuurlijke zoetstoffen zoals Stevia. Dit kan dan ook een product naast je huidige product zijn. Karvan cevitam introduceerde onlangs nog een range van 0% siropen, natuurlijk gezoet met Stevia extract. 

Meebewegen met de markt is dus zeer zeker mogelijk en biedt wellicht nieuwe kansen en mogelijkheden.

Als je het doet, moet je het goed doen
Dat de Reclamecode voor Voedingsmiddelen niet geldt voor verpakkingen en winkelschappen is apart te noemen. Als je het doet, moet je het goed doen. De Reclamecode zou daarom ook moeten worden doorgevoerd naar de schappen en de verpakkingen, etikettering speelt daar een grote rol bij. 

Een andere optie is op mee te bewegen met de markt. Het was voor de fabrikanten vooraf duidelijk welke richting ze op zouden gaan met dit voorstel, dat biedt dus kansen voor productontwikkeling en marketing. Al mogen we daar nog wel wat meer van zien. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in