Veel milieujaarverslagen zijn onbetrouwbaar
In 1999 trad het Besluit milieuverslaglegging in werking voor bedrijven met een grote milieubelasting. Ruim 250 bedrijven moesten hierdoor een verplicht milieuverslag maken voor het bevoegd gezag en een meer toegankelijk publieksverslag voor omwonenden en geïnteresseerden.
Uit onderzoek van de Inspectie Milieuhygiëne is gebleken dat 80% van de bedrijven het verslag op tijd heeft ingediend. In 80% van deze gevallen heeft het bevoegd gezag dit binnen de wettelijke termijn van twee maanden beoordeeld.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisDe kwaliteit van de verslagen loopt echter sterk uiteen. Bij 62 van de 74 onderzochte verslagen is tenminste één tekortkoming geconstateerd, zoals beschrijvingen van de milieusituatie, de toelichting op de getallen, de genomen maatregelen of de vergunningen waar het bedrijf over beschikt. Bij elf verslagen wordt aan meer dan de helft van deze aspecten niet voldaan, terwijl één verslag aan geen enkel toetsingsaspect voldoet. Als meet- en registratiesystemen en de toelichting op de emissiegegevens niet kloppen, kan ook geen betrouwbaar beeld worden gevormd van de werkelijke milieubelasting door industriële bronnen in Nederland.
Op grond van het onderzoek zal de Inspectie Milieuhygiëne zowel de industrie als het bevoegd gezag (provincies, gemeenten en waterkwaliteitbeheerders) aanspreken. De industrie moet betere emissiegegevens gaan leveren, terwijl het bevoegd gezag meer energie moet besteden aan de beoordeling en correcties voordat ze met een verslag instemmen. De bevoegde instanties moeten de beoordeling op uniforme wijze aan te pakken, door bijvoorbeeld een landelijke methode voor de getalsmatige toetsing van verslagen te ontwikkelen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid