
De mythe van de redactionele onafhankelijkheid is heel lang overeind gebleven. Het maken van een tv-programma zou volledig los staan van de reclame die in en om dat programma te zien is. En ook redacteuren van kranten en tijdschriften zouden gevrijwaard zijn van de druk van de advertentie-afdeling.
In de echte wereld heeft deze mythe z’n langste tijd gehad. Tekenend is dat er steeds meer geld omgaat in non-spotadvertising. In films is productplacement de gewoonste zaak van de wereld, en bij tijdschriften kijkt men van deals tussen de redactie en adverteerder allang niet meer vreemd op.
Vacatures
Specialist Online Marketing
FirdaAllround Communicatieadviseur
CTGBContent Creative- RTL Tonight
Banijay Benelux.comBetekent dat nu ook dat de consument bedrogen wordt? Dat is maar hoe je het bekijkt. De klassieke manier van reclamemaken – met reclame die los staat van de rest van de media-inhoud – is voor de consument verre van ideaal. Het betekent dat hij om de haverklap gestoord wordt door reclameboodschappen waarop hij niet zit te wachten. Als de reclame een natuurlijke plek inneemt in de redactionele omgeving zonder dat er wordt gelogen, dan vindt de doorsnee-consument het wel best. Sowieso stevenen we af op een toekomst waarin de consument enkel reclame ziet die hij graag wil zien. Dat zal de adverteerder er vanzelf toe verplichten zijn merk te integreren in de media-inhoud. Want aan storende reclame heeft de consument straks geen boodschap meer.
Bron: Admap, april 2004 (43000) 2 pgs
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee