Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan voor publieke omroep met twee zenders

De werkgroep Andere Publieke Omroep komt met een plan voor een publieke omroep met twee reclamevrije tv-zenders.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In het rapport Nederlandse Publieke Omroep Nieuwe Stijl stelt de werkgroep voor het huidige omroepbestel in te perken tot een tv- en radiozender voor nieuws en actualiteiten en een tweede voor kunst en cultuur. De initiatiefnemers, onder wie voormalig Avro-directeur Ad 's-Gravesande en oud-hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal, stellen dat hun omroepmodel 370 miljoen euro per jaar kost, de helft van het huidige budget. Het plan gaat ten koste van 3000 van de ongeveer 4200 omroepbanen.

De werkgroepleden ergeren zich aan de onderwaardering en versnippering van kunst- en cultuurprogramma's en de vercommercialisering van Nederland 1. Ze willen dat de publieke omroep zich beperkt tot de kerntaken, zonder zich te laten beïnvloeden door kijkcijfers en Ster-inkomsten.

In de Publieke Omroep Nieuwe Stijl is volgens de werkgroep geen plaats voor de huidige omroepen, zelfs niet voor de ledenloze omroepen als de NOS en de NPS. De werkgroep stelt een geheel nieuwe omroeporganisatie voor, vergelijkbaar met de BBC, die wordt geleid door een driekoppig bestuur. Nieuws en cultuur vormen de ruggengraat van deze nieuwe omroep. 'De nieuwszender krijgt een enkele hoofdredactie, die het mandaat krijgt in te breken in de programmering bij groot nieuws', zegt Haasbroek.

Volgens Haasbroek en 's-Gravesande valt er nog wel te praten over bestaande programma's als Radar op de nieuwszender en De Wereld Draait Door op de kunst- en cultuurzender. De Tros en de Vara kunnen als toekomstige productiehuizen deze programma's leveren. 's-Gravesande: 'We willen beslist geen elitaire zender met alleen maar opera, klassieke muziek en toneelstukken. Integendeel, ook voor Pinkpop en wetenschappelijke programma's maken we ruim baan. Het is ook niet zo dat we vinden dat de publieke omroep slechte programma's maakt, maar ze worden wel te vaak weggedrukt op de late avond.'

Bron: ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in