
Deze publieke omroep van niet drie maar twee tv-zenders beperkt zich tot nieuws en cultuur en heeft geen reclame. Voor amusement, spelletjes en buitenlandse WK-wedstrijden is ook geen plaats. De werkgroep Andere Publieke Omroep overhandigde het plan woensdagmiddag aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en aan informateur Uri Rosenthal.
In het rapport Nederlandse Publieke Omroep Nieuwe Stijl stelt de werkgroep voor het huidige omroepbestel in te perken tot een tv- en radiozender voor nieuws en actualiteiten en een tweede voor kunst en cultuur. De initiatiefnemers, onder wie voormalig Avro-directeur Ad 's-Gravesande en oud-hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal, stellen dat hun omroepmodel 370 miljoen euro per jaar kost, de helft van het huidige budget. Het plan gaat ten koste van 3000 van de ongeveer 4200 omroepbanen.
Vacatures
Event Manager
Stichting Anne-BoCommunicatiemedewerker studentenwerving en -voorlichting
TU DelftClient Services Director - Media
ScheepensDe werkgroepleden ergeren zich aan de onderwaardering en versnippering van kunst- en cultuurprogramma's en de vercommercialisering van Nederland 1. Ze willen dat de publieke omroep zich beperkt tot de kerntaken, zonder zich te laten beïnvloeden door kijkcijfers en Ster-inkomsten.
In de Publieke Omroep Nieuwe Stijl is volgens de werkgroep geen plaats voor de huidige omroepen, zelfs niet voor de ledenloze omroepen als de NOS en de NPS. De werkgroep stelt een geheel nieuwe omroeporganisatie voor, vergelijkbaar met de BBC, die wordt geleid door een driekoppig bestuur. Nieuws en cultuur vormen de ruggengraat van deze nieuwe omroep. 'De nieuwszender krijgt een enkele hoofdredactie, die het mandaat krijgt in te breken in de programmering bij groot nieuws', zegt Haasbroek.
Volgens Haasbroek en 's-Gravesande valt er nog wel te praten over bestaande programma's als Radar op de nieuwszender en De Wereld Draait Door op de kunst- en cultuurzender. De Tros en de Vara kunnen als toekomstige productiehuizen deze programma's leveren. 's-Gravesande: 'We willen beslist geen elitaire zender met alleen maar opera, klassieke muziek en toneelstukken. Integendeel, ook voor Pinkpop en wetenschappelijke programma's maken we ruim baan. Het is ook niet zo dat we vinden dat de publieke omroep slechte programma's maakt, maar ze worden wel te vaak weggedrukt op de late avond.'
Bron: ANP.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee