Overslaan en naar de inhoud gaan

400 jaar Grolsch: verhalen en historie leidraad in campagne

Grolsch bestaat dit jaar 400 jaar. Hoe vier je dat als merk? Hoe kies je de insteek, bepaal je de middelen en draag je je DNA uit?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Tekst:  Yvet Schulkes*

related partner content for mobile comes here

Tom Huijskes, marketing operations manager bij Grolsch, vertelt over hoe de jubileumcampagne tot stand is gekomen. 400 jaar Grolsch samengevat in één bierseizoen. Een campagne over vakmanschap en karakter. Ingevuld met verhalen, events en eigen medewerkers.

Huijskes ontvangt me in de Table Top Review-ruimte, waar alle campagneplannen van de producten uit de brouwerij worden gepresenteerd aan de interne organisatie en aan klanten. Het is de plek waar alle campagnes samen komen en van waaruit Grolsch zijn eigen marketing uitdraagt. In pakweg tien meter in deze ruimte wordt de 400 jaar campagne gevat en getoond.

Schakel

Huijskes is de schakel tussen de externe bureaus en de brand en shoppermarketeers binnen Grolsch. ‘Vanuit die hoedanigheid kon ik dit project goed leiden. We hebben hier een multidisciplinair projectteam voor opgezet. Vanuit alle hoeken en lagen in de organisatie hebben we medewerkers hun bijdrage gevraagd om onze identiteit goed verankerd te krijgen in de campagne. Dat is gelukt.’

Authenticiteit

Authenticiteit is de kracht achter het biermerk, aldus Huijskes. Dat het merk het 400-jarig bestaan niet onopgemerkt aan de wereld voorbij laten gaan, stond voor Grolsch als een paal boven water. Hoe die campagne er vervolgens uit kwam te zien, ontpopte zich gedurende een traject van anderhalf jaar.

Huijskes: ‘We hebben veel tijd besteed aan het interviewen van medewerkers en oud-medewerkers uit alle lagen van Grolsch om het karakter van Grolsch te bepalen. Met 400 jaar historie heb je zoveel te vertellen. We verzamelden 40 authentieke verhalen, die we uiteindelijk hebben weten te vangen in drie thema’s.

‘Dat was een uitdaging: keuzes maken in die verhalen om zo de aandacht te blijven vasthouden van je doelgroep, zonder saai of stoffig te worden.’

 

Met deze achtergronden, de informatie uit het marktplan, het imago bij de consument en de ervaringen uit eerdere campagnes ging de bierbrouwer aan de slag met de uitwerking van het jubileumplan. Het leidde tot sessies met externe bureaus vol ideeën en producten. De drie thema’s &;vakmanschap is meesterschap&;, &;authenticiteit&; en &;bier met karakter&; vormden de leidraad van de campagne.

Interne betrokkenheid

Een campagne die niet alleen het merk Grolsch en de verkopen heeft versterkt, maar ook de interne betrokkenheid heeft vergroot. ‘400 jaar is niet alleen het biermerk in de schappen, maar ook 400 jaar het bedrijf Grolsch. Deze campagne laat ook de interne betrokkenheid zien, de winning mindset van onze medewerkers’, licht de marketing operations manager toe.

Op 11 mei werd het startschot gegeven voor de festiviteiten, 400 jaar nadat Neerfeldt op 11 mei 1615 het pand aan de Kevelderstraat in Groenlo kocht.

Het jubileumfeest werd ingeluid met het ploppen van de typische Grolsch-beugelfles.

&;G&; intoetsen

‘In ruim een half jaar tijd, ongeveer gelijk aan de piek van het bierseizoen, reizen we door die 400 jaar. Van storytelling, producten, above the line tot digital. Eén van de digitale acties was de digitale krant op nieuwssite NU.nl, waarin bezoekers door het intoetsen van hoofdletter ‘G’ de digitale krant met hoogtepunten uit het verleden van Grolsch te zien kregen’, zegt Huijskes.

De verhalen zijn allemaal gebundeld in het boek ‘400 jaar karakter’ maar komen ook terug in ‘Grolsch Brouwhuys de Lange Gang’ in Groenlo.

Bovendien spelen deze verhalen een belangrijke rol in de pr-aanpak binnen de campagne.

De campagne eindigt op de plek waar het allemaal is begonnen: Groenlo, ofwel Grolle.

In het weekend van 24 oktober vindt daar de Slag om Grolle plaats. Een driejaarlijks evenement waarin de slag om het Achterhoekse stadje wordt nagebootst, waar het biermerk zijn naam aan heeft verbonden.

Die dag wordt een nieuwe pils geïntroduceerd, die in beperkte oplage verkrijgbaar zal zijn: ‘Grolsch Dagvers Pilsner.’ Grolsch over het bier: ‘Voor het eerst in de geschiedenis – en ter ere van het 400-jarige jubileum – introduceert Grolsch een pils dat voorheen exclusief voorbehouden was aan Grolsch meesterbrouwers: pils dat rechtstreeks uit de lagertank komt.’

Op woensdag 4 november vertelt Tom Huijskes tijdens de NIMA Regio Oost regiosessie meer over de totstandkoming, resultaten en de planning cyclus van de 400 jaar campagne van Grolsch.

Tekst: *Yvet Schulkes, marketingcommunicatie bij TriMM & bestuurslid NIMA Regio Oost

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in